Op 1 januari 2023 is het minimumloon in Nederland met maar liefst 10,15% gestegen. Dit komt uit op 12,40 euro bruto per uur bij een 36-urige werkweek, een flinke verhoging die een grote impact kan hebben op het leven van mensen die afhankelijk zijn van dit inkomen. Voorstanders van de verhoging zijn blij dat werknemers nu een beter loon krijgen en dat dit kan leiden tot een betere levensstandaard en meer koopkracht. Tegenstanders zijn bang dat de verhoging zal leiden tot minder banen en hogere prijzen. Wat zijn nu eigenlijk de mogelijke effecten van deze verhoging? Kai zet ze voor je op een rijtje.
Minder financiële stress
We beginnen met een voordeel van de verhoging van het minimumloon. De verhoging zorgt ervoor dat werknemers met een laag inkomen meer verdienen en hun financiële stress verminderd wordt. Daarnaast kan het leiden tot een verbetering van de levensstandaard. Niet alleen bij werknemers die het minimumloon verdienen is het loon verhoogd, bij veel bedrijven hebben werknemers die net boven het minimumloon zitten ook een loonsverhoging gekregen. Deze werknemers ervaren nu ook minder financiële stress.
Minder sociale ongelijkheid
Een hoger minimumloon kan bijdragen aan een vermindering van de sociale ongelijkheid in Nederland. Werknemers met een laag inkomen hebben doorgaans minder kansen en mogelijkheden dan mensen met hogere inkomens. Door het minimumloon te verhogen, kunnen mensen met een laag inkomen meer kansen krijgen om hun leven te verbeteren en hun talenten te ontwikkelen.
Stijging van koopkracht
Mensen hebben door de loonsverhoging meer geld te besteden, waardoor de koopkracht stijgt. De impuls van consumptie zorgt voor extra economische groei in Nederland. De stijging van koopkracht voor de gemiddelde Nederlander zal in de eerste twee jaar veel toenemen, na die periode vlakt de groei af tot 0,1% per jaar.
Mogelijke Inflatie
De stijging van koopkracht klinkt goed, maar brengt ook nadelen met zich mee. Een hogere koopkracht leidt namelijk tot hogere prijzen, wat zou betekenen dat de stijging van de koopkracht niet veel opvalt. Daarnaast kunnen bedrijven nog hogere verkoopprijzen gaan hanteren om de loonkosten te compenseren. Hierdoor gaat de koopkracht ondanks de verhoging van het minimumloon er nog steeds niet op vooruit.
Mogelijk banenverlies
Als gevolg van de hogere loonkosten kunnen sommige werkgevers besluiten om banen te schrappen of minder personeel aan te nemen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij kleine bedrijven met weinig financiële ruimte om de hogere loonkosten te dragen. Daarnaast kunnen werkgevers ervoor kiezen om bepaalde functies te automatiseren, hierdoor is er minder personeel nodig.
De omvang en de ernst van deze effecten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de sector, de grootte van de bedrijven en de economische situatie. Het is duidelijk dat de uiteindelijke impact van de loonsverhoging zowel voor- als nadelen heeft voor zowel werkgever als werknemer.
Ik zal de effecten nog een keer op een rijtje zetten
- Minder financiële stress;
- Minder sociale ongelijkheid;
- Stijging van de koopkracht;
- Mogelijke inflatie;
- Mogelijk banenverlies.
Benieuwd naar hoe jij de volgende stap in jouw carrière kan maken? Bekijk dan nu de vacatures op de website!