Sollicitatietips

1 Goed advies

Ben je op zoek naar een (andere) baan, dan is het goed om je te laten adviseren door een professional zoals HBO Young Professionals. Wij zijn gespecialiseerd in arbeidsbemiddeling en kunnen jou dus een goed beeld geven van jouw mogelijkheden in de huidige arbeidsmarkt. Jouw persoonlijke adviseur zal eerst je wensen en vaardigheden inventariseren om zo, samen met jou, te bepalen welke baan bij je past. Vervolgens kijken we welke vacatures hierbij aansluiten en regelen we een sollicitatiegesprek bij één of meer mogelijke werkgevers.

2 Voorbereiding sollicitatiegesprek

Heb je een afspraak voor een sollicitatiegesprek, bereid je dan goed voor. Bekijk de website van het bedrijf en bestudeer het functieprofiel. Schrijf de vragen die je hebt op en bedenk wat je van je nieuwe baan en nieuwe werkgever verwacht. HBO Young Professionals geeft je een uitgebreide sollicitatietraining voor je op sollicitatiegesprek gaat. Ook brengen we je op de hoogte van de bedrijfscultuur, kledingvoorschriften en de persoon met wie je een gesprek hebt. Zo ga je al een stuk zelfverzekerder en goed voorbereid naar het sollicitatiegesprek.

Een aantal vragen komt in bijna elk sollicitatiegesprek voor. Hier kun je je dus op voorbereiden. Dit zijn bijvoorbeeld vragen over je werkervaring of over hoe je met problemen op het werk omgaat. Je kunt in ieder geval de volgende vragen verwachten:

• Wat voor baan zoek je?
• Wat zijn je goede eigenschappen?
• Wat zijn je minder goede eigenschappen / verbeterpunten?
• Waarom zouden wij jou aan moeten nemen?
• Waarom wil je deze baan?

3 Het gesprek

Het eerste gesprek is heel belangrijk in een sollicitatieprocedure. Het is hét moment dat je jezelf moet presenteren en de eerste indruk van jezelf geeft. Het doel van het sollicitatiegesprek is elkaar beter leren kennen. In dit gesprek wordt bekeken of de werkgever en de sollicitant aan elkaars verwachtingen voldoen. Sollicitatiegesprekken zijn nooit hetzelfde, maar er zijn vaak een aantal vaste agendapunten:

• Welkom, inleiding en voorstellen
• Toelichting op functie en organisatie
• Vragen naar aanleiding van je cv
• Vragen over jouw verwachtingen
• De mogelijkheid tot het stellen van de door jou voorbereide vragen
• Afronding

4 Enthousiast? Laat het merken!

Heb je een goed gevoel over het gesprek en ben je nog steeds geïnteresseerd in deze baan? Laat dit dan zeker merken aan je gesprekspartner en benoem je enthousiasme. Een werkgever wil tenslotte positieve en enthousiaste mensen in zijn team. Jouw persoonlijke adviseur van HBO Young Professionals zal na het sollicitatiegesprek met beide partijen contact opnemen om het gesprek te evalueren en indien gewenst een tweede gesprek of misschien zelfs wel een contractbespreking af te spreken.

5 Onderhandeling

Als zowel jij als de werkgever positief zijn, dan gaat HBO Young Professionals voor jou onderhandelen. Of je nu een vaste of een projectmatige baan wilt, een hoog salaris ambieert, liever meer vrije dagen hebt óf een auto van de zaak wenst, HBO Young Professionals zet zich in om de door jou gewenste arbeidsvoorwaarden voor elkaar te krijgen. Vervolgens worden de contracten opgesteld en ondertekend. Tijdens één van onze HBO Young Professionals. borrels zullen we toasten op een prettig dienstverband! Uiteraard zal jouw persoonlijke HBO Young Professionals adviseur regelmatig contact houden en evaluatiegesprekken voeren.