Productiviteit is essentieel voor het succes op werk. Helaas hebben we allemaal wel eens last van die overvolle agenda, je hebt een overweldigend aantal taken die je moet doen maar je krijgt het gewoon niet gedaan… Het lijkt wel alsof er niet genoeg uren in de dag zitten. Je wordt voortdurend overspoeld met mails, vergaderingen, takenlijsten en deadlines: je komt amper aan je werk toe! Wil jij hier verandering in brengen? Lees dan snel verder.

In deze blog van Matthijs kom jij te weten hoe jij op de meest efficiënte manier te werk kan gaan. Er zijn talloze technieken om je productiviteit op werk te verhogen. Dit betekent dus niet harder werken, maar slimmer werken. We hebben onze vijf beste tips voor je op een rijtje gezet:

Timemanagement

Om je productiviteit te verhogen is het handig om eerst te kijken naar wat er allemaal gedaan moet worden. Maak voor jezelf een lijstje met wat er moet gebeuren en hoe lang dit ongeveer gaat duren. Kijk hierbij ook goed naar wat je prioriteiten zijn. Welke taken zijn het belangrijkst en welke wat minder? Zo kan je goed het overzicht bewaren en weet je precies wat er moet gebeuren.

Goede werkomgeving

Jezelf afsluiten is moeilijk, maar het helpt enorm wanneer jouw werkomgeving zo is ingericht dat jij door niks kan worden afgeleid. Laten we beginnen met een opgeruimd bureau. “A clean desk is a clear mind.” Zorg er daarnaast voor dat dat jouw werkomgeving je niet afleidt. Weet je dat je snel wordt afgeleid door mails of telefoon berichten? Sluit je mailbox dan even af en leg je telefoon uit het zicht! Word jij veel afgeleid door je gezellige collega’s? Meld dan dat ze je even niet moeten storen, hierdoor kan jij gefocust te werk blijven gaan.

Voldoende pauzes nemen

Uiteraard is het belangrijk om geconcentreerd te blijven wanneer je efficiënt te werk wilt gaan. Dat kan niet zonder het nemen van voldoende pauzes. Voldoende pauze verhoogt de concentratie en dus je productiviteit, niemand is 8 uur achterelkaar productief. Uit onderzoek is gebleken dat je ongeveer 50 minuten achterelkaar je volledig kan concentreren. Neem na deze 50 minuten dus een korte pauze! Gebruik deze pauze ook gelijk om even van je bureaustoel af te komen, hierdoor stijgt je energiepeil!

Niet te veel multitasken

Om efficiënt te werken is het belangrijk dat je je op één taak focust. Het is heel verleidelijk om even snel iets tussendoor te doen, it is alleen niet de manier om je productiviteit te verhogen. Het beste is om je taken na elkaar af te ronden en niet te gaan multitasken, dit laatste zorgt voor minder overzicht en hierdoor kan je dingen over het hoofd zien.

Zorgen voor goede gewoontes buiten het werk

De eerdere tips waren allemaal handig voor op de werkvloer, maar zijn er ook dingen buiten het werk die kunnen helpen? Zeker! Denk hierbij aan sporten, genoeg slapen of gezond eten. Uit onderzoek van de TNO is gebleken dat sporten je productiviteit op werk verhoogt met gemiddeld 12,5 procent. Dit geldt met name voor mensen met een (grotendeels) zittend beroep.

Daarnaast helpt een goed slaapritme ook om een hogere productiviteit te behalen op werk. Wanneer je goed uitgerust bent, zal je je fitter voelen, efficiënter kunnen werken en tot meer fysieke inspanning in staat zijn. Tot slot is het belangrijk om gezond te eten. Met een gezond eetpatroon verbeter je je concentratie, het probleemoplossend vermogen, de creativiteit en de productiviteit. Buiten dat zorgt het ook nog eens voor een betere gemoedstoestand en vermindert het stress. Alleen maar voordelen dus!

Al met al zijn er dus veel manieren om je productiviteit te verhogen:
👉🏻 Maak een goede planning voor jezelf en stel prioriteiten;
👉🏻 Zorg voor een rustige en efficiënte werkomgeving;
👉🏻 Neem voldoende pauzes;
👉🏻 Probeer niet te multitasken;
👉🏻 Verbeter gewoontes buiten werk: sporten, een goed slaapritme en een gezond dieet.

Wil je productiever worden op werk en kan je niet wachten om onze tips toe te passen? Bekijk dan de vacatures op onze website en solliciteer vandaag nog!

Klik op de onderstaande link om ons volledige aanbod van vacatures te bekijken: https://hboyoungprofessionals.nl/alle-vacatures/