💙 “Niemand wordt als manager geboren, het is iets wat iedereen moet leren en op zijn of haar eigen manier aanpakt,” antwoordde Matthijs toen hem werd gevraagd hoe het is om manager te zijn. Hij heeft hier zelf ook veel ervaring in opgedaan en heeft de nodige handvatten moeten gebruiken. Nu hij zelf al een tijdje manager is, ziet hij het ook als zijn taak om het beste uit zijn team te halen en ze de juiste tools en handvatten te geven. Hoe Matthijs dit aanpakt? Dat wordt uitgebreid besproken in dit interview.

Ben jij van nature ambitieus?
Zo, je begint wel met een goede vraag. Ik denk dat het eerlijke antwoord ja is, maar ik ben ambitieus in de zin van: “ik wil mezelf blijven uitdagen”. Als dat samengaat met ambitie om te groeien in een functie, dan is dat wel de ambitie die ik altijd heb gehad. Ambitie zit er altijd in, maar als het gaat om zoveel en zo groot mogelijk, dat heb ik niet per se.

Als je kijkt naar de 17-jarige versie van jezelf, hoe stond je toen in het leven?
Toen ik 17 was begon ik net met studeren. Toen zag mijn leven er heel anders uit. Je leert de grotemensenwereld pas een beetje kennen, ik was vooral bezig met lol maken en helemaal niet met mijn carrière. Ik wist ook nog niet zo goed wat ik wilde. Voordat ik mijn diploma op de havo haalde, zei mijn economiedocent: “Ik denk dat je een hoop kan, maar een commerciële economische loopbaan is niet per se voor jou weggelegd”. Dat was ook geen gekke gedachtegang, want ik stond een 3,8 voor economie. Toch commerciële economie gaan studeren, geen idee waarom. Uiteindelijk gaat het me best goed af!

Hoe is het om nu een team onder je te hebben?
Het is uitdagend. We zitten nu in totaal met elf collega’s bij HYP Rotterdam. Het is heel erg leuk om te doen, dat zit hem vooral in het feit dat ik kan bijdragen aan de ontwikkeling van een ander en dat ook live kan meemaken. Dat vind ik superleuk om te zien, het geeft me energie en daar groei ik zelf ook door. Niemand wordt geboren als manager en iedereen moet het leren en op zijn of haar manier aanpakken. Tot zo ver gaat het me goed af, maar het kost ook veel energie en het is een uitdaging. Je wordt beloond met de mooie punten zoals de ontwikkeling en de resultaten die een team dan boekt.

Hoe zorg je ervoor dat een individu binnen een team groeit?
Dat is een mooie vraag! Waar je in je rol als manager in groeit is het zien van het individu. In eerste instantie heb je in deze rol je eigen filosofie over hoe je dingen aan moet pakken, maar op een gegeven moment merk je wel dat iets wat voor mij werkt niet per se voor een ander werkt. Je komt erachter dat je in een team met verschillende persoonlijkheden werkt die allemaal een persoonlijke aanpak nodig hebben. Ik zit het liefst elke week met iemand om te kijken hoe we vinden dat het gaat, wat er beter zou kunnen en wat iemand nodig heeft. Soms merkt iemand dat hij of zij zelf niets nodig heeft van mij, maar zelf met iets aan de slag gaat. Zo gaat dat op dit moment heel goed.

Hoe zorg jij ervoor dat jij teamleden extra handvatten kunt geven?
Ik kijk samen met iemand naar welke training het beste past. De luxe die wij bij HYP hebben, is dat we een groot netwerk aan trainers hebben die hier regelmatig trainingen geven. Je kan heel makkelijk sturen op welke trainingen er op welke momenten nuttig zijn. Zelf probeer ik ook situationele rollenspellen te doen, dat heeft mij heel erg geholpen. Dit is iets wat ik zelf doe, maar wat ik ook kan uitbesteden aan trainers die daar gespecialiseerd in zijn.

Vond je dit een interessant verhaal en ben jij benieuwd naar hoe werknemers de ontwikkeling bij HYP ervaren? Houdt dan onze socials in de gaten.