Je kunt ervoor kiezen om parttime of fulltime te werken. De een wil heel graag parttime te werken, de ander wil juist heel graag fulltime werken. Er zijn verschillende smaken. Matthijs wilde altijd fulltime werken, tot de komst van zijn zoontje; dat veranderde alles. Nu kiest hij logischerwijs zijn gezin boven alles en heeft hij ervoor gekozen om parttime te gaan werken. Hoe hij een functie als manager parttime invult vertelt hij in dit interview.

Waarom werk jij 32 uur?
Ik heb nooit de intentie gehad om minder dan 5 dagen te gaan werken. Toen ik hier kwam, vond ik het werk gigantisch leuk. Ik vind het hier leuk, ik vind mijn baan leuk. Toen mijn zoon bijna twee jaar geleden werd geboren, was er de mooie overgang met vaderschapsverlof. Toen heb ik ervoor gekozen om mijn vrije dagen uit te spreiden over een jaar, zodat ik 1 dag vrij had per week. Dat is zo goed bevallen, enerzijds omdat de functie die ik nu doe te doen is in 32 uur, anderzijds omdat ik het gewoon heel belangrijk vind om samen te zijn met de kleine thuis en daar tijd mee door te brengen. Ik heb de mogelijkheden hier besproken en 32 uur werd vanuit hier goedgekeurd, dus zo is dat eigenlijk gegaan. Ik vind het vaderschap een hele goede reden om parttime te gaan werken. Sommige vaders kiezen er niet voor, dat is natuurlijk ook helemaal oké. Voor mij was die keuze makkelijk, het is wat je belangrijk vindt in het leven. Voor mij is dat tijd doorbrengen met mijn kind.

Wat doe jij op zo’n dag dat je vrij bent?
Tijd doorbrengen met mijn zoon. Een paar vrienden die ook vader zijn, zijn ook vrij op woensdag. We zijn echt van die vaders die op woensdagochtend bij elkaar op de koffie komen met de kids. Ik ben meestal alleen met Samuel en we ondernemen veel. Lekker naar buiten, kinderboerderij, Monkeytown, noem maar op. Het wordt ook echt steeds leuker nu hij meer kan.

Merk je dat je harder moet werken omdat je 1 dag minder werkt?
Het werk wat we doen is iets wat altijd doorgaat. Als jij een dag mist, dan kan je best wel een hoop missen van wat er loopt. Het is mijn taak niet meer om alles in de gaten te houden en moet ik vertrouwen hebben in de mensen die hier zitten. Ik moet wel wat beter omgaan met het timemanagement. Naast dat je operationeel bezig bent en er aan veel kanten wat van je wordt verwacht van klanten, moet je ervoor zorgen dat je hier ook je lijnen uitzet en zorgt dat alles hierdoor blijft lopen. Als manager moet ik ook overzicht houden op wat er gebeurt, de KPI’s en de ontwikkeling van de mensen, dat allemaal in 4 dagen is best pittig.

Vind je het te doen?
Het is ook een beetje hoe je er zelf mee omgaat. Ik maak er geen geheim van dat ik buiten die 32 uur om ook nog vaker bezig ben met werk. Daar kies ik zelf voor. Ik kan het bij 32 uur houden, maar je hebt hier toch een afdeling waar je bezig bent met mensen. Dan vind ik persoonlijk dat je flexibiliteit moet hebben en dat je dan soms ’s avonds ook nog met werk bezig kunt zijn. Of je maakt een langere dag. Al het werk is te doen op parttime niveau, je kan wat meer doen, zo simpel is het.

Wat is het grootste verschil tussen parttime en fulltime?
Ik ben op woensdag vrij, dat is een ideale dag. Maandag heb je een start van de week en vrijdag moet je nog last-minute dingen regelen. Die dagen ben ik er gelukkig. Woensdag is voor mij een ideale dag om vrij te zijn, alleen op donderdag ben je wel veel bezig met welke dingen er opgepakt zijn etc. Dan heb je het maar over één dag. Het grote verschil is dat je dingen vooruit moet plannen. Je bent meer bezig met het team en dingen overdragen.

Stel je was geen vader, zou je dan nog steeds 40 uur werken?
Zeker. Ik doe het niet voor mezelf, als in dat ik tijd voor mezelf wil, ik wil tijd met mijn zoon. Als ik geen kind zou hebben, zou ik niet per se tijd willen hebben zodat ik iets voor mezelf zou kunnen doen. Ik vind het leuk om bezig te zijn met iets waar ik voldoening uit krijg, als ik er dan betaald voor word, dan is dat mooi meegenomen!

Je ziet steeds vaker dat mensen parttime willen werken, hoe kijk je daar tegenaan?
Je ziet inderdaad dat mensen tijd voor zichzelf willen. Dat is ieders goed recht, alleen wat ik wel heb gemerkt is dat wanneer je ambitie hebt, qua doorgroeien, je eerder voor fulltime werken zou kiezen. Dan denk ik dat de mindset “ik wil een dag voor mezelf iets doen” niet helemaal opgaat en kan matchen met je ambitie. Als je iets wilt bereiken en carrière wilt maken, ben ik van mening dat je alles moet geven en een dag vrij daar dan niet per se bij past. Je kunt je gewoon sneller ontwikkelen als je er altijd bent. Als je ambitie hebt om door te groeien, is mijn advies wel om fulltime te werken. Voor mij is carrière maken niet het belangrijkste uit het leven, voor mij is het belangrijkste dat ik mijn gezin kan onderhouden en uitdaging vind in mijn werk. In de meeste gevallen moet je er gewoon vol voor gaan.

Waarom kiezen mensen voor parttime?
Bij sommigen zijn het nevenactiviteiten, hobby’s, vrijwilligerswerk. Je hoort ook steeds vaker dat mensen een dag vrij willen om te kijken wat ze dan willen doen. Als een carrière voor jou belangrijk is, dan botst dat een beetje. Sommige mensen hebben ook niet echt een reden maar vinden 32 uur gewoon genoeg. Ik denk dat dat vooral komt uit de individualistische samenleving waarin we leven en dat we het belangrijk vinden dat het goed gaat met onszelf. Als je leuk werk hebt, zie je ook dat mensen bereid zijn om fulltime te werken. Bij bedrijven zie je ook dat ze steeds meer openstaan voor parttime. Vaak is de wens wel vijf dagen, maar willen ze ook graag mensen verwelkomen, dus dan is bijvoorbeeld vier dagen ook bespreekbaar.

Wij hebben fulltime en parttime functies beschikbaar. Bekijk onze vacatures hier: https://hboyoungprofessionals.nl/alle-vacatures/