Vakanties zijn bedoeld om te ontspannen, genieten en vooral niet bezig zijn met werk, maar voor velen is het loslaten van werk een echte uitdaging. In dit interview spreken we met Martijn over dit onderwerp en geeft hij tips over hoe je het beste kunt ontspannen en je werk achter je kunt laten tijdens je vakantie.

Ben jij op vakantie veel met werk bezig?
Ja, voorheen was ik inderdaad veel bezig met mijn werk tijdens de vakantie. Dit besefte ik pas nadat mensen met wie ik op vakantie was dit tegen me zeiden. Ik merkte dat ik de neiging had om snel te reageren op e-mails of vragen via Teams, zonder echt afstand te nemen van mijn werk. Gelukkig is dat nu veel minder geworden en kan ik mijn hoofd tijdens vakanties echt leegmaken en ontspannen, zonder constant aan werk te denken.

Hoe slaag je erin om tijdens je vakantie je gedachten weg te houden van werk gerelateerde zaken?
Om tijdens mijn vakantie mijn gedachten weg te houden van werk gerelateerde zaken, vind ik het enorm handig om simpelweg mijn meldingen van mijn werkmail, Teams en WhatsApp-groepen uit te zetten. Hierdoor ben ik er veel minder mee bezig, aangezien de drang om te reageren afneemt wanneer er geen nieuwe meldingen binnenkomen.

Hoe bereid je het team voor op je afwezigheid tijdens vakanties?
Ik bereid het team voor door een gedetailleerde overdracht te schrijven. Hierin zet ik de taken die ik heb afgerond en de taken die het team zal oppakken, inclusief een duidelijke verdeling en een soort handleiding over wat van wie wordt verwacht. Daarnaast vraag ik altijd om terugkoppeling over de taken zodra ik terug ben, zodat ik weer volledig op de hoogte ben. Ik benadruk ook dat het team mij alleen in geval van echte spoed kan bellen. Op deze manier hoop ik dat het team zelfstandig kan werken tijdens mijn afwezigheid.

Kun je een voorbeeld geven van een blunder die je hebt gemaakt?
Mijn grootste blunder was vorig jaar tijdens de kerstvakantie. Ik vergat mijn e-mails door te zetten naar een collega, waardoor ik alle e-mails ontving. Op zichzelf was dit geen probleem, maar ik had ook contact met mensen buiten de organisatie die meer dan een week moesten wachten op een antwoord. Dit merkte ik ook pas toen ik terugkwam van vakantie. Gelukkig stond mijn automatische reactie wel aan, waardoor iedereen wist dat ik op vakantie was en wat later zou reageren. Eind goed, al goed!

Welke adviezen zou je aan anderen geven die moeite hebben om werk los te laten tijdens vakanties?
Het is goed om tijdens je vakantie een duidelijke grens te trekken. Ik ben letterlijk en figuurlijk ‘out of office’, wat betekent dat ik alleen bereikbaar ben voor dringende zaken. Het is belangrijk om dit duidelijk te communiceren naar je collega’s en een goede overdracht te regelen. Zoals ik al eerder noemde, helpt het ook enorm om de meldingen uit te zetten zodat je niet constant wordt afgeleid door werk gerelateerde zaken.

Vind je het lastig om volledig te ontspannen en je werk te vergeten als je op vakantie bent? Deel je ervaringen met ons! Zoek je nog een (vakantie)baan? Ga naar de website en solliciteer direct!