Martijn: ”Iedereen uit mijn team mag thuiswerken, maar wij werken het liefst op kantoor”. Thuiswerken is iets wat sinds corona steeds normaler is geworden, voor veel bedrijven zelfs een bepaalde voorwaarde/flexibiliteit die ze bieden. Bij HYP kan er ook thuis gewerkt worden, maar hier kiezen de meesten van ons er bijna altijd voor om op kantoor te werken, puur vanwege de snelheid en de gezelligheid. We hebben Martijn gevraagd hoe hij tegen thuiswerken aankijkt.

Als je moet kiezen, werk je liever thuis of op kantoor?
Sowieso het liefst op kantoor, maar soms heel af en toe vind ik het lekker om een halve dag thuis te werken. Voornamelijk om wat dingen weg te werken. Over het algemeen werk ik graag op kantoor. Ik merk aan mezelf dat mijn concentratie thuis lager is dan op kantoor, gek genoeg. Op kantoor is er veel rumoer, maar ik kan me daar heel goed voor afsluiten. Thuis is het zo stil dat ik alleen maar aan van alles ga denken.

Als jij thuiswerkt, hoe bereid je je daarop voor?
De dag daarvoor ben ik heel relaxed, want ik weet dat ik iets langer kan blijven liggen in bed haha! Toch een kwartiertje langer blijven liggen is lekker. Thuis, als je geen afspraken hebt, kun je je wat “chiller” kleden en je hebt het comfort van thuis. Ik zorg dat mijn werkplek klaarstaat. Ik maak sowieso elke dag een to-do lijstje, daar probeer ik me altijd aan te houden.

Zijn er nadelen aan thuiswerken voor jou?
Ik heb een wat minder grote concentratieboog thuis, dus ik ben sneller afgeleid. Daarnaast werk ik vaak langer door en klap ik toch ’s avonds die laptop vaak nog even open, als ik die dan toch thuis heb. Pauzes neem ik thuis ook veel minder, ik eet vaak gewoon even wat achter mijn laptop. Op kantoor ga ik vaak sporten in de pauze, dan ben je er wel even uit. Verder is het precies als een normale werkdag. Als je een dag dat je thuiswerkt niets doet, dan moet je de volgende dag op kantoor nog harder werken, heb je alleen jezelf mee denk ik altijd maar. Als manager zijnde vind ik eigen verantwoordelijkheid nemen heel belangrijk, dat moet je goed kunnen. Er zijn voordelen om thuis ongestoord te kunnen werken, maar thuis is het ook heel makkelijk om even iets anders te doen. Ik denk dat het een flexibiliteit is die je moet kunnen dragen en moet verdienen. Ik vind ook dat je moet laten zien dat je thuis kan werken.

Mag iedereen uit jouw team thuiswerken?
Zeker, alles is te bespreken. Ik ben daarin best vrij om mensen keuzes te laten maken. Als jij je ding gewoon doet, dan maakt het mij niet zoveel uit waar en hoe dat is. Als jij liever wilt thuiswerken één dag in de week is dat helemaal goed. Iedereen uit mijn team is liever op kantoor omdat ze dat leuker en makkelijker vinden. Niemand wil een vaste dag in de week thuiswerken, maar dat kan dus wel mits je dat goed regelt met de afspraken die je hebt.

Wat vind je van thuiswerken over het algemeen?
Ik denk dat thuiswerken voor heel veel bedrijven een goede toevoeging is. Wel denk ik dat je het leukste uit je werk haalt als je vaker op kantoor bent. Als je alleen maar afgezonderd thuis zit is het ook niet alles. Ik denk dat er heel veel voordelen zitten aan thuiswerken, maar ik werk wel liever meer op kantoor dan thuis. Als mensen het fijn vinden, zou ik dat ook wel aanraden. Niet alleen bij ons op kantoor, maar in het algemeen. Ik denk persoonlijk dat veel mensen onbewust thuiswerken om makkelijk andere dingen te doen. Ik zeg niet iedereen, maar ik denk wel veel.

Werken jullie met veel bedrijven samen die thuiswerken?
Ja zeker, ik denk dat het door corona sowieso bij veel bedrijven een soort van “norm” is geworden. Heel veel mensen willen die flexibiliteit. Dat moet je als bedrijf vaak ook wel bieden. Ongeveer 80% van de bedrijven heeft het nu wel als mogelijkheid. Is ergens ook een stukje kostenbesparing denk ik. Wij hebben de flexibiliteit wel, maar bij ons is het niet zo dat we een rooster hebben, sommige mensen die het fijn vinden werken een vaste dag thuis, sommige mensen werken enkele dagen thuis.

Is de mogelijkheid tot thuiswerken een deal-breaker wanneer je een nieuwe baan zoekt? Laat het ons weten!