Van Trainee naar Teamleider, ontwikkeling is iets wat voor Martijn heel belangrijk is. Als Teamleider heb je niet alleen met de ontwikkeling van jezelf te maken, maar ook met de ontwikkeling van je team. Hij vertelt je er meer over in deze blog!

Hoe is jouw eigen ontwikkeling geweest?
Ik ben hier binnengekomen als Trainee. Ik dacht altijd al wel dat Accountmanagement goed bij mij zou passen, uiteindelijk kwamen we er ook wel achter dat mijn kwaliteiten daar wat meer lagen. Ik ben toen al vrij snel richting de Sales gegaan, dat vind ik persoonlijk ook leuker. We zijn nu een paar jaar verder, waarin ik ondertussen ben doorgegroeid naar Teamleider.

Hoe kijk jij aan tegen ontwikkeling?
Je kunt dit onderwerp op meerdere manieren bekijken. Als je je wilt ontwikkelen, dan maakt het niet uit hoe groot de stappen zijn die je hierin maakt. Je kunt je in het begin heel erg ontwikkelen, maar daarna kunnen de stappen minder groot zijn. Zolang je maar door wilt blijven ontwikkelen, maakt de grootte van je stappen niet uit. Ik vind dat een mooie eigenschap voor mensen. Ik vind dat zelf heel belangrijk, niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen. Tijdens de werkperiode vind ik het belangrijk dat je je altijd wilt ontwikkelen, ik vind het mooi als iemand alles uit zichzelf wil halen. Als je dat niet wil, dan realiseer je niet je volle potentie denk ik, dat is zonde.

Hoe zorg je voor ontwikkeling binnen het team?
Ik denk deels vanuit mijn eigen ervaring. Ik denk dat ik daar veel dingen in mee kan geven. Je kunt dit verder ook sturen door trainingen van externe partijen die er weer met een andere blik op kijken. We huren mensen in die trainingen geven, denk aan een Esther of Trudy. Het kan soms net helpen als iemand anders vanuit zijn of haar expertise iets zegt. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld wat stiller van nature, je kunt ze dan in een situatie zetten waarin ze iets meer uit hun comfortzone moeten treden, waardoor je je ook zeker ontwikkelt. Daarna ga je zo’n situatie bespreken, hoe ging het? Hoe kan ik daar de volgende keer weer wat extra leren? Binnen onze organisatie kan je je zowel persoonlijk als professioneel ontwikkelen en ik probeer zelf ook echt naar beide te kijken. Zo probeer ik ook zo veel mogelijk te coachen.

Hoe gaat dit dan in zijn werk?
Als ik iemand hoor bellen en er zijn bepaalde dingen die ik anders aan zou pakken, dan neem ik ze vaak even apart en laat ik mensen eerst zelf even nadenken. Hoe zou jij dat anders kunnen oppakken? Als ik het voorkauw is het wel heel makkelijk, ik vind het belangrijk dat ze eerst zelf even nadenken, dan blijft het beter hangen. Daarna ga je sparren, waarom zou jij het dan zo doen? Wat voor andere manieren zijn er? Hopelijk gaat het de volgende keer dan anders.

Hoe heb jij zelf geleerd om dit te doen?
Meters maken, zo simpel is het. Heel veel situaties leren kennen en daardoor kun je ook voorspellen wat er gaat gebeuren. Je moet fouten durven maken. Veel mensen durven niet echt fouten te maken omdat de consequenties te groot zijn, terwijl dat vaak niet zo is. Fouten maken mag, zolang je er maar wel van leert. Als je 20 keer dezelfde fout maakt, dan moet dat natuurlijk wel besproken worden. Het is niet leuk om fouten te maken, maar uiteindelijk werkt het wel in je voordeel.

Wat verwacht je van iemand als hij/zij nieuw binnenkomt?
Leergierigheid om het vak te willen leren, zo breed mogelijk. Daardoor kunnen we kijken wat het beste bij je past en wat je zelf het leukste vindt om te doen. Als je daarin te snel heel selectief een richting opgaat, weet je niet of de kwaliteiten van iemand wel goed ingezet worden. Je wilt mensen in hun kracht zetten. Als je doet waar je goed in bent, werkt dat positief. Daar krijg je energie van!

Hoe meten jullie ontwikkeling?
Het is best lastig om daar een label aan te hangen. Je ziet mensen groeien, voornamelijk door het werk wat ze doen en de manier waarop ze het doen. Je ziet je collega’s een eigen weg vinden, hoe zij het fijn vinden om te werken. Je leert alles tijdens het inwerktraject op een bepaalde manier, als je op een gegeven moment ziet dat iemand het net iets anders aanpakt, zie je dat iemand dat onderdeel van het proces wat meer eigen gemaakt heeft. Ik kijk altijd naar resultaten die behaald worden, we zitten wekelijks om situaties te evalueren, maar ook met de trainingen die gegeven worden zit er progressie in het niveau van de training. Je kunt een lastigere training niet doen als je de training daarvoor niet goed gevolgd hebt, als je begrijpt wat ik bedoel. Als je sneller dingen kunt doen en dingen ook echt goed doet, kun je zeggen dat iemand stappen maakt.