Begonnen als stagiair -> bijbaan -> weggegaan -> teruggekomen…?! Vertel!
Ik ben in 2017 gestart als stagiair bij HYP Rotterdam, toen bestond het label pas net. Ik was 20 jaar en had nog nooit iets in de marketing gedaan, behalve mijn schoolopdrachten op de opleiding Creative Marketing & Sales. Eigenlijk stond nog niks op poten qua marketing, alleen een website en een logo. De opdracht was duidelijk: zet de marketing op voor HYP. Ik had echt geen idee hoe ik dit moest aanpakken, maar ik was super enthousiast om hieraan te beginnen. Ik mocht ‘gewoon’ beginnen en zelf veel keuzes maken, dit maakte het voor mij extra leuk. Er was ook eigenlijk niemand die me kon helpen of me dingen kon leren, ik leerde mezelf eigenlijk het meeste. Als ik nu kijk wat ik toen maakte, schaam ik me stiekem wel een beetje! Ik hoop dat alles uit die tijd nergens meer terug te vinden is…! 😉

Dat is niet niks, maar hoe ben je uit eindelijk begonnen?
Ik heb eerst een Facebook en Instagram account aangemaakt. We hadden nog geen camera of iets, dus ik maakte alles met mijn iPhone 6… Dat ziet er natuurlijk niet mooi uit en is best amateuristisch, maar zo ben ik begonnen. Ik heb heel veel YouTube video’s gekeken, trainingen gevolgd en veel artikelen gelezen, op deze manier heb ik mezelf alles aangeleerd. Zes jaar geleden is het zo begonnen! Vanuit school kreeg ik de opdracht om ‘impact te maken op de organisatie’. De marketingafdeling opzetten, aardige impact lijkt mij!

Wat knap, en toen?
Ik mocht gelukkig blijven na mijn stage, in een bijbaan. Destijds werkte ik in een kroeg bij mij in de buurt. Je kent de horeca misschien wel, die tijden waren echt niet te doen. Na een tijdje besloot ik daarom met dat baantje te stoppen. Werken bij HYP Rotterdam vond ik onwijs leuk, dus toen Patricia vroeg of ik wilde blijven hoefde ik daar niet lang over na te denken. Ik kon naast m’n studie relevante werkervaring opdoen, dit heb ik ongeveer drie jaar gedaan. Als kers op de taart ben ik hier afgestudeerd! Helaas kwamen we in de COVID-pandemie terecht, dus besloot ik op dat moment een andere baan te zoeken. Ik ben bij het Openbaar Ministerie gaan werken als Communicatieadviseur en daar heb ik een hele leuke en leerzame tijd gehad. Maar het was wel heel anders dan werken bij HYP. Toen ik na twee jaar weer in gesprek raakte met Patricia, ben ik gaan nadenken over een terugkeer. Eigenlijk was ik na de goede gesprekken snel om en besloot ik om terug te keren. Waar ik nog steeds heel blij mee ben!

Hoe was het om terug te komen na zo’n lange tijd?
Het voelde oprecht als thuiskomen. Ik begon mijn werk met het teamuitje naar Lissabon. Ik had nog geen uur gewerkt en ik mocht gelijk al mee. Die maandag erop kwam ik op kantoor en kreeg ik mijn oude plekje weer. Het voelde echt binnen een week alweer als normaal. Ik kreeg wel een iets andere functie, namelijk een leidinggevende rol. Dat brengt natuurlijk heel veel andere dingen met zich mee, ik leer heel veel waardevolle skills. Ik leer dingen waar ik normaal gesproken niet over nadacht, maar toch heel interessant blijk te vinden!

Wat is er voor jou veranderd ten opzichte van toen je hier voor het eerste kwam?
Ik denk dat er in de geest niet zoveel is veranderd. Het is oprecht een soort vriendengroep, iedereen kan goed met iedereen opschieten. Dit is best bijzonder in een groep van 40 mensen, het maakt het werk heel leuk. Toen was dat ook al zo, alleen dan met een wat kleiner clubje. Ik ben zelf nog begonnen in het oude kantoor, en uit die groep werken er nog steeds een paar bij AXS. De grootte van de groep is daarentegen dus wel erg veranderd. Eerst zat ik alleen op de marketing met zo nu en dan een stagiaire, nu zitten we al met 5. Het bedrijf is echt hard gegroeid! Het kantoor is uitgebreid, er zijn nieuwe labels bijgekomen en er zijn nieuwe vestigingen bijgekomen.

Ik ga altijd met plezier naar werk. Ik weet dat het werk zelf misschien niet altijd leuk is, maar er zijn dan heel veel collega’s die het werk zo leuk maken. We zijn nu ook een heel stuk verder in hoe professioneel we zijn als bedrijf, maar ook de marketingafdeling. Op marketinggebied had ik eerst niet per se het gevoel dat mensen doorhadden hoe belangrijk het is voor een bedrijf. De jaren ervoor ging het prima zonder namelijk. Ik denk dat iedereen nu wel ziet dat marketing cruciaal is voor een bedrijf.

Wat is jouw hoogtepunt dit halve jaar geweest?
Ik denk de lancering van de re-branding van HYP. We hebben deze re-branding wel een beetje onderschat, we hebben er langer aan gewerkt dan verwacht. Ik had dit ook niet kunnen weten want dit was mijn eerste re-branding ooit. Uiteindelijk ben ik heel blij dat we dit samen met het team zo neer hebben kunnen zetten. Marketing is voor mij een gevoel overbrengen naar de kijkers thuis. Wij weten zelf heel goed hoe leuk wij hier zijn, maar hoe breng je dat over? Die uitdaging blijft voor mij het leukste. Er was laatst een potentiële stagiair langsgekomen en die zei eigenlijk iets heel moois. Ik vroeg namelijk waarom ze graag bij ons stage wilde lopen, waarop ze zei: “Ik bekeek jullie socials en had echt het gevoel dat ik jullie al kende. Dat maakte het voor mij makkelijker om de keuze te maken.” En dat is precies wat we als team wilde overbrengen. Het was heel hard werken, maar echt iets waar ik heel trots op ben.

Het werkuitje naar Lissabon was ook wel een hoogtepunt voor mij, dat was een heel mooi tweede begin. Ik heb iedereen gelijk leren kennen die ik nog niet kende, want ik kende nog best wat mensen natuurlijk. Tijdens dat werkuitje dacht ik ook gelijk, dit is echt HYP. Alsof je met een grote vriendengroep op vakantie bent, het was zo gezellig! Alleen maar gelachen, goede gesprekken gehad, stappen, leuke dingen gedaan, niks was te gek. Echt een top weekend!

Hoe ziet jouw toekomst binnen HYP eruit?
Ik heb heel veel leuke plannen. We werken voor meerdere labels hier, we willen nu ook kijken naar de re-branding voor andere labels. Het neemt heel veel tijd in beslag, maar het is onwijs leuk om te doen. Ik ben hier nog niet weg! Voor nu gaat het ook heel goed, qua leidinggevende skills valt voor mij nog heel veel in te leren, maar dat vind ik ook heel leuk. Het voelt nu alsof het team heel goed staat, en dat geeft ook veel voldoening. Qua werkzaamheden staan we ook nooit stil. Houd onze socials vooral in de gaten en laat ons weten wat je ervan vindt!

Veel studenten zijn op dit moment op zoek naar een stage, heb je nog tips?
Heel veel studenten weten vaak niet wat ze willen, wat totaal niet gek is. Ik ben niet per se iemand die goed was op school. Als er een docent mee leest, kan die dat vast wel beamen haha. Ik ben veel meer van de praktijk, daar raak ik heel erg gemotiveerd van.

Toen ik hier kwam had ik ook geen idee wat ik nou leuk vond. Ik vond het vroeger altijd heel leuk om creatief bezig te zijn. Maar ik wist helemaal niet dat ik het leuk vond om video’s te editten of grafisch vorm te geven. Ik raad het mensen echt aan om gewoon dingen te doen, uitproberen. Waar liggen jouw talenten en wat vind je leuk om te doen? Gaandeweg kom je hier wel achter! Bij HYP heb ik ook echt ontdekt wat ik leuk vind. Kies een stageplek uit waar jij veel kan leren en wat goed voelt qua sfeer. Je moet het gewoon doen. Ga zo’n uitdaging aan. Als het hem niet is, dan kun je in ieder geval dingen gaan afstrepen voor jezelf.