Bij HYP houden we ook na het vinden van een baan nauw contact met onze kandidaten. Ongeveer anderhalve maand na de start plannen we altijd een evaluatiegesprek in. Marije, die sinds kort fulltime bij HYP werkt, is onder andere verantwoordelijk voor deze gesprekken. September is voor haar een drukke periode, omdat veel mensen in deze maand aan een nieuwe uitdaging beginnen. In dit interview deelt Marije haar ervaringen en vertelt ze meer over haar rol.
Je voert ook evaluatiegesprekken met kandidaten. Wat bespreek je dan?
Tijdens evaluaties vraag ik hoe kandidaten hun eerste weken hebben ervaren: hoe bevalt het team, hoe vinden ze het werk en hoe ervaren ze de samenwerking met ons. Daarnaast vraag ik of ze feedback hebben over hoe wij hen hebben begeleid. Het is waardevol om te horen wat goed ging, maar ook wat beter kan. We benadrukken altijd dat ze bij ons terecht kunnen als ze ergens tegenaan lopen, of dat nu tijdens het evaluatiegesprek is of op een ander moment. We hebben ook een opleidingsbudget voor trainingen en cursussen, dat vermelden we vaak, zodat mensen hiervan gebruik kunnen maken als ze dat willen.
Hoe pak je deze gesprekken aan?
We werken met een standaard formulier dat we doorlopen, maar het is belangrijk om door te vragen. Vaak antwoorden mensen kort, zoals: “Ja, ik vind het leuk.” Dat is fijn om te horen, maar we moeten dan dieper ingaan op wat ze precies leuk vinden. Bij sommigen hoef je alleen te vragen hoe het gaat en dan krijg je een heel verhaal, maar bij anderen moet je wat meer graven. De gesprekken doen we meestal na ongeveer anderhalve maand, telefonisch. Daarna bespreek ik de uitkomsten met de managers, die het vervolgens oppakken.
Wat vind je leuk aan deze gesprekken?
Ik vind het leuk om contact te hebben met mensen, dat vind ik echt gezellig. Je leert iemand op een leuke manier kennen. Natuurlijk heeft zo’n gesprek een serieus doel, maar er is ook ruimte voor een informeel praatje. Het is interessant om te horen hoe mensen de samenwerking met ons ervaren. Omdat ik deze gesprekken voor verschillende labels voer, kom ik in contact met allerlei mensen en karakters. Dat maakt het heel divers.
Heb je zelf ook functioneringsgesprekken?
Niet echt formele functioneringsgesprekken, maar ik heb regelmatig overleg met Patricia waarin we alles doornemen. Als er iets speelt, kan ik het altijd met haar bespreken en andersom net zo. Af en toe hebben we een gesprek waarin we mijn takenpakket bespreken: wat ik leuk vind, wat minder en wat ik goed kan. Dat is zowel vanuit mijzelf als vanuit hen. Nu ik fulltime aan het werk ben, ben ik benieuwd hoe dat verder zal gaan.
Wat zie jij als de meerwaarde van een evaluatiegesprek?
Het belangrijkste is dat het een contactmoment is waarin je laat zien dat je er bent voor de kandidaten. Ze weten dat ze op ons kunnen rekenen als er iets speelt. Voor ons is het ook waardevol, omdat we zo feedback krijgen over hoe we het doen en mogelijke problemen vroegtijdig kunnen signaleren en oplossen. Daarnaast helpt het om de band met kandidaten te onderhouden.
Stel dat je een evaluatiegesprek met jezelf zou voeren. Wat zou je dan als compliment tegen jezelf zeggen?
Haha, ik kan wel goed praten, dat sowieso! 😉 Maar waar ik echt trots op ben, is mijn zorgvuldigheid bij het opstellen van contracten. Ik controleer alles nauwkeurig en als ik ergens over twijfel, vraag ik het altijd na. Dat geeft me een goed gevoel.
Ben jij onlangs gestart met een nieuwe uitdaging? Dan zijn wij heel benieuwd of je ook evaluatiegesprekken voert en hoe jij deze ervaart. Laat het ons weten in de reacties!