Ado heeft een aantal jaren geleden voor langere tijd bij HYP Rotterdam gewerkt. Daarna is hij twee jaar ergens anders gaan werken maar toch weer terug terecht gekomen bij HYP, mede door de sfeer. In hoeverre is sfeer belangrijk voor hem? Hij vertelt hier meer over.

In hoeverre is sfeer voor jou belangrijk?
Op werk breng je 40 uur per week met je collega’s door, ik zie ze dus eigenlijk meer dan dat ik mijn eigen vrienden zie. Als dat niet klikt wordt het werk al snel minder leuk. In dat opzicht is sfeer super belangrijk. Niemand houdt van een nare sfeer, neem ik aan! Werken met een groep waarin je echte vriendschappen opbouwt is een van de redenen waarom veel mensen hier werken, en dat is ook een van de redenen waarom ik ben teruggekomen. Dus om op je vraag terug te komen, ik vind sfeer heel belangrijk!

Hoe zou je de sfeer bij HYP omschrijven?
De sfeer bij HYP voelt een beetje als een vriendengroep, waar je heel direct tegen elkaar kunt zijn, heel open en heel eerlijk. Ik denk dat dit ons helpt om echt resultaten te behalen. Iedereen komt hier met energie om te presteren en we werken hard samen. Tussen de bedrijven door is er zeker tijd voor een lach en is de sfeer eigenlijk altijd goed. Persoonlijk ben ik ook nog nooit met tegenzin naar werk gegaan. Dit is voor mij een hele fijne manier om die 40 uur waar ik het net over had door te brengen.

Wat kenmerkt die sfeer bij HYP voor jou?
Ik hou heel erg van humor, daar kun je ook veel mee oplossen denk ik. Hoe wij hier op kantoor met elkaar omgaan vind ik heel prettig. Ik ken sommige collega’s echt al vele jaren, dus dat zorgt ook voor een sfeertje waar je bijna alles tegen elkaar kan zeggen. Het is ook gewoon prettig dat je een tijdje helemaal gefocust aan het werk bent, dan lacht met je collega’s, en daarna gewoon weer doorgaat. Voor mij is dit gewoon perfect.

Je hebt een tijd ergens anders gewerkt, hoe was dat?
Inderdaad, ik heb twee jaar ergens anders gewerkt, in een compleet andere organisatie. De gemiddelde leeftijd lag een stuk hoger, ik was echt de jongste en dat merkte je heel duidelijk als we samenwerkten. De gespreksonderwerpen waren heel anders dan wanneer je met leeftijdsgenoten praat. Niets tegen de mensen daar, want het waren echt fijne mensen, maar het leeftijdsverschil zorgde ervoor dat we niet helemaal op dezelfde golflengte zaten. Dat deed me op een gegeven moment twijfelen of ik daar wel op mijn plek zat. Ik had natuurlijk al bij HYP gewerkt en begon het te vergelijken. Toen dacht ik: ja, ik mis bepaalde aspecten die ik heel belangrijk vind tijdens het werken.

Dus je bent gezellig teruggekomen!
Ja, klopt, een hele goede keuze waar ik zeker geen spijt van heb. Als ik nu op het werk aankom heb ik al een keer de slappe lach gehad voordat de dag is begonnen, haha! Het was niet dat de sfeer bij het andere bedrijf slecht was of dat ik de mensen niet leuk vond, maar het paste gewoon niet bij me op dat moment. Nu zit ik hier echt op mijn plek en heb ik het hier naar mijn zin.

Dus mijn tip aan mensen die merken dat ze misschien niet op hun plek zitten: ga bewust met de situatie om. Ga voor jezelf na wat je belangrijk vind op werk en kijk dan wat er bij je huidige bedrijf mist. Maak dit bespreekbaar met je werkgever, misschien kan je het gewoon intern oplossen. Is dit niet het geval, dan is het misschien een goed idee om eens om je heen te gaan kijken. Vraag aan vrienden of familie hoe het bij hun op werk er aan toe gaat. Nogmaals, je zit in de meeste gevallen gewoon 40 uur per week op werk, dat is een flink gedeelte van je leven. Hoe zonde is het als je het niet naar je zin hebt? Durf die stap te zetten.