💙 We hebben aan het begin van de ramadan een interview met Gülsuna gedaan over het meedoen aan de ramadan terwijl je naar school en werk moet. We hebben haar, nu na de ramadan, gevraagd hoe ze dit ervaren heeft. Lees haar verhaal in dit interview.

Wat was een hoogtepunt van de ramadan?
Mijn hoogtepunt was, al klinkt het een beetje cliché, het eten en tijd doorbrengen samen met mijn familie. Elke dag heb je een hoogtepunt, want je kijkt elke dag zo erg uit naar iftar. Daarnaast was er deze ramadan nog een hoogtepunt, namelijk de Laylatul Qadr (waardevolle nacht). Dit is de nacht waarop de eerste soera (hoofdstuk) van de Koran door de engel Djibril aan profeet Mohammed is geopenbaard. Deze nacht vindt plaats in de laatste tien dagen van de ramadan en de moslims verrichten veel gebeden, lezen de Koran en gaan vooral naar de moskeeën. Dit is echt een hoogtepunt van de hele maand ramadan, deze speciale nacht wordt doorgebracht in de hoop dichter bij Allah te komen, leidt tot zuivering van zonden en hopen gebeden te accepteren. Het is een zegen om deze nacht mee te kunnen maken.

Hoe heb je de ramadan ervaren?
Ik vond de eerste twee weken best ‘chill’, we mochten toen al tussen 18:00 en 19:00 eten. Door de zomertijd werd de zonsondergang veel later, rond 20:30. De eerste twee weken gingen daardoor best soepel, de laatste twee weken gingen wat moeizamer. Eerder deze week was ik even aan het shoppen voor het Suikerfeest en zag ik iedereen een ijsje eten met dit heerlijke weer, toen was ik wel even heel jaloers…

Zijn er dingen die je gemist hebt?
Ja, ik mis mijn dagelijkse dingen. Ik kijk ernaar uit om na het Suikerfeest gewoon weer gezond te eten, want nu eten we best wel ongezond bij mijn ouders. Ik mis het om naar buiten te gaan met vriendinnen, ik heb bijvoorbeeld mijn beste vriendin heel de ramadan niet gezien. Je sociale leven is toch wel een beetje gebaseerd op samen eten of samen wat drinken, dus met de ramadan doe ik die dingen ook minder. We wachten allebei op het Suikerfeest, daarna gaan we weer wat doen. Ik ben wel blij dat iedereen in hetzelfde schuitje zit die meedoet aan de ramadan en dat niemand echt zin heeft om iets te doen.

Was het goed te combineren met school/werk?
Het was wel goed te combineren, ja. Vorig jaar liep ik stage en toen was het wel heel pittig. Dit jaar studeer ik af en heb ik daarnaast een bijbaan. Tijdens het schrijven van mijn scriptie bepaal ik zelf mijn tijden en heb ik geen vaste lessen, dus dat werkt heel fijn. Bij HYP waren ze voor mij ook flexibel en dachten ze mee. Dus dit jaar was het wel goed te doen. Het enige wat lastig was, is dat je soms gewoon geen energie hebt om met school bezig te zijn en dat je hoofd er dan niet naar staat. Op die dagen koos ik er dan voor om na iftar aan mijn school te zitten.

Hoeveel zin heb jij in het Suikerfeest?
Echt héél veel! Hoe zo’n dag eruitziet? Wanneer we wakker worden doen we een Suikerfeestgebed, dat is alleen voor de mannen om 07:00. Wanneer ze terugkomen, beginnen mijn moeder en ik met het klaarmaken. Voordat we thuis vertrekken groeten we elkaar, de ouderen moet je altijd een kus op je hand geven en dan op het hoofd. Dan krijgen wij daar geld voor. Daarna gaan we naar het zaaltje dat mijn oom huurt, daar komt heel mijn familie samen en groeten we iedereen. Het Suikerfeest draait ook om het bezoek van oudere mensen. Dus, een buurvrouw, een oom, we gaan langs heel veel mensen, die groeten we allemaal. Het Suikerfeest is echt een heel groot hoogtepunt voor mij. Het is iets waar ik de hele maand naar uitkijk.

Heb je zin in de periode na de ramadan?
Ik ga de ramadan wel missen. Het gaat supersnel, in het begin denk je echt dat 30 dagen super lang duren, maar het is voorbijgevlogen. Met de ramadan komt iedereen samen, ik ga vooral het samenzijn met familie super erg missen.

Wat neem je mee naar volgend jaar?
Ik ben vooral heel erg dankbaar. Elke jaar bid ik om deze ervaringen mee te kunnen maken. Ik hoop dat iedereen een fijn Suikerfeest heeft gehad en dat we dit nog vele jaren met onze geliefden mee mogen maken.

Heb jij de ramadan dit jaar net zoals Gülsuna ervaren? Of zag het er voor jou helemaal anders uit? Laat het ons weten in de reacties, wij zijn benieuwd naar jouw ervaring.