Of het nu gaat om een nieuwe baan, het starten aan een stage of een nieuw jaar op school, ergens opnieuw beginnen is altijd spannend. Een positieve start hebben is dan prettig. Om je nieuwe hoofdstuk met vertrouwen en enthousiasme te beginnen, heeft Tobi wat do’s en don’ts samengesteld. Zo heb jij binnenkort een frisse start.

Do’s:

Wees positief en open:
Toon enthousiasme en een positieve houding ten opzichte van je nieuwe ervaring. Dit kan helpen bij het opbouwen van goede relaties met collega’s, medestudenten en docenten.
Luister en leer:
Neem de tijd om goed te luisteren naar wat er gezegd wordt tijdens presentaties, vergaderingen, lessen, enz. Probeer nieuwe informatie tot je te nemen en nieuwe vaardigheden toe te passen.
Stel vragen:
Wees niet bang om vragen te stellen als je iets niet begrijpt. Het toont aan dat je betrokken en gemotiveerd bent om te leren.
Maak verbinding:
Bouw professionele relaties op met je collega’s, medestudenten of klasgenoten. Netwerken kan waardevol zijn voor je toekomstige carrière.
Wees punctueel en betrouwbaar:
Kom op tijd voor afspraken, vergaderingen en lessen. Betrouwbaarheid is belangrijk en dat laat zien dat je serieus bent.
Kleed je gepast:
Kleed je overeenkomstig met de dresscode van je nieuwe omgeving. Een verzorgd uiterlijk draagt bij aan een positieve indruk.
Organiseer jezelf:
Gebruik een agenda, takenlijst of planningstool om je taken en verantwoordelijkheden bij te houden. Dit helpt om georganiseerd te blijven.

Don’ts:

Negatieve houding:
Vermijd negatieve opmerkingen over je nieuwe omgeving, mensen of processen. Dit kan een slechte indruk achterlaten.
Te afstandelijk zijn:
Zonder jezelf niet af. Sociale interactie is belangrijk om je comfortabel te voelen en relaties op te bouwen.
Overdrijf niet:
Probeer niet te overdrijven om indruk te maken. Wees jezelf en wees eerlijk over je vaardigheden en ervaringen.
Te terughoudend zijn:
Hoewel het goed is om te luisteren, moet je niet bang zijn om je ideeën of meningen te delen.
Onvoldoende voorbereiding:
Ga niet onvoorbereid je nieuwe ervaring in. Onderzoek de organisatie, het leertraject (voor school) en de bedrijfscultuur om beter voorbereid te zijn.
Overhaasten:
Neem de tijd om te wennen aan je nieuwe omgeving. Verwacht niet dat je meteen alles onder de knie hebt.
Technologie misbruiken:
Hoewel technologie handig is, moet je voorkomen dat je overdreven afhankelijk wordt van je telefoon of computer, vooral tijdens bijeenkomsten of lessen.

Onthoud dat aanpassen aan een nieuwe omgeving tijd kost. Wees geduldig en geef jezelf de ruimte om te groeien en te leren. Met de juiste houding en inzet komt het wel goed! Ben jij op zoek naar een nieuwe start? Neem dan contact op met Tobi door te mailen naar tobi@hboyoungprofessionals.nl of een belletje te geven naar 010 205 45 88!