De tijd vliegt als je het naar je zin hebt. Robin viert zijn eenjarig jubileum bij HYP en heeft geen enkel moment spijt gehad van zijn beslissing om zijn baan in de horeca in te ruilen voor een carrière bij HYP. Ontdek hoe hij zijn start bij HYP heeft ervaren, hoe snel hij zich op zijn gemak voelde, en waarom dit avontuur het proberen waard is.

Wat kun je je nog herinneren van het begin bij HYP?
Ik had het geluk dat ik de week ervoor gelijk mee mocht met een uitje. Ik had mijn eerste gesprek op maandag met Dionne en Matthijs, toen ben ik op woensdag nog een dag langs geweest. Beide kanten hadden een goed gevoel, dus mocht ik op vrijdag mijn contract komen tekenen. Diezelfde vrijdag was er ook een uitje naar NAC Breda gepland, samen met de andere vestiging in Breda, waar ik ook gelijk mee naartoe mocht. Ik mocht de maandag erna starten, maar ik had dus het geluk dat ik bij het uitje al gelijk heel veel mensen ontmoette. Het is logisch dat je gezonde spanning hebt, maar dit maakte het wel gelijk een stuk fijner voor mij. Het voelde gelijk al wat meer als thuis. Sowieso werk ik hier vooral met leeftijdsgenoten, waardoor je gelijk op hetzelfde niveau aan het praten bent, om het maar even zo te zeggen.

Hoelang duurde het voor jou voordat je je op je gemak voelde? Wat is jouw eigen ervaring?
Na anderhalve week of twee weken had ik sowieso mijn draai al wel gevonden binnen HYP. Ik kijk eerst altijd even de kat uit de boom, maar het duurde niet lang voordat ik me op mijn gemak voelde. Ik denk sowieso dat dat hier wel snel kan gaan; iedereen is zo open tegen elkaar en er hangt een hele fijne, vriendschappelijke sfeer. Ik denk dat als je hier goed past, je zo je draai gevonden hebt. Mocht je hier ooit weggaan, dan kan ik me alleen maar voorstellen dat dat komt omdat het werk je niet zou liggen.

Het wennen aan een nieuwe baan brengt uitdagingen met zich mee. Wat zijn de meest voorkomende uitdagingen?
Het is uiteraard wel belangrijk dat je jezelf in die beginperiode ook echt mengt met collega’s. Even een praatje maken en toch even een drankje drinken tijdens de vrij-mi-bo zijn kleine dingen die er zeker voor zorgen dat je jezelf sneller op je gemak voelt in een nieuwe organisatie. Sommige mensen zijn meer van het kat uit de boom kijken; die vinden het moeilijk om op iemand af te stappen en het gesprek met iemand aan te gaan. Dat kan zeker een uitdaging zijn in een nieuwe omgeving, terwijl in de meeste gevallen de mensen gewoon super toegankelijk zijn. De voornaamste uitdaging voor mijzelf was het wennen aan de werktijden. Ik werkte eerst in de horeca, dus dan werk je wanneer je nodig bent: heel onregelmatig. In de eerste periode bij HYP was ik dan ook best wel moe door het wennen aan het ritme. Dit ritme zorgt aan de andere kant voor zoveel meer rust in het weekend. Vanaf vrijdagavond heb ik gewoon echt weekend en hoef ik helemaal niets, dat vind ik super lekker.

Werken als recruiter en bel-angst hebben?
Als je de eerste keer gaat bellen, staar je echt naar die koptelefoon. Het is stiekem toch een kleine drempel. Tuurlijk, nu denk ik er niet meer over na, maar in het begin vond ik dat best wel spannend. Als de telefoon vroeger in het restaurant waar ik werkte afging, rende ik heel snel de andere kant op. Ik had een beetje bel-angst. Ik hoorde wel vaak van mensen om me heen dat ze dit werk bij mij vinden passen. Toen ik hier uitgenodigd werd op gesprek, dacht ik: ja, ik ga het maar gewoon proberen. Bellen is een belangrijk onderdeel hier; het was inderdaad wel uit mijn comfortzone, maar dat is naar mijn inzien elk nieuw begin. Na een week was ik over de bel-angst heen, hoe vaker je het doet, hoe beter het gaat. Ondertussen ben ik een jaar werkzaam bij HYP, de tijd is echt voorbij gevlogen! Je weet wat ze zeggen: ‘time flies when you’re having fun’, dus daar zal dan wel een kern van waarheid in zitten!

Hoe kijk je terug op afgelopen jaar?
Ik ben trots op het feit dat ik mijn kwartaaltarget heb gehaald, en ik ben er trots op dat ik hier nu al een jaar zit. Niet omdat dat zo’n uitdaging is, hier blijven, maar eerder omdat het voor mij een compleet nieuwe uitdaging was met een andere werkomgeving in een functie waarin ik geen ervaring had. Daarnaast heb ik me als persoon ook heel erg ontwikkeld. Vaardigheden waar ik echt op werkgebied wat aan heb, maar zeker ook in het persoonlijke leven.

Twijfel jij aan jouw baan? Of vind jij het lastig om je draai te vinden bij je nieuwe werkgever? Robin kan je als geen ander de juiste tips geven en spart hier graag samen met jou over. Kom in contact met Robin door te bellen naar 010 205 45 88!