Iedereen is zijn of haar carrière ergens begonnen. Of het nu gaat om kranten bezorgen, in de horeca werken of een bijbaan in de retail, de eerste werkervaring is iets wat we nooit zullen vergeten. Hoe belangrijk is het eigenlijk om een bijbaan te kiezen die aansluit op je studie of je toekomstige loopbaan?

Dit is een vraag die veel studenten zichzelf stellen, met goede reden. We leven in een tijd waarin concurrentie op de arbeidsmarkt moordend kan zijn. Het hebben van relevante werkervaring kan net het verschil maken. Wij hebben onze collega’s gevraagd wat hun eerste bijbaantje was!

Alexander (29): Toen ik 12 was, ben ik begonnen met autowassen. In eerste instantie alleen thuis of bij de buren, maar dat liep uit tot een leuke klantenkring in Capelle en Krimpen. Ik heb er altijd veel plezier in gehad, ’s zomers lekker buiten aan het werk en in de winter vooral koffie drinken bij klanten.
Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik pas ben gestopt toen ik officieel aan de slag ging bij AXS Logistiek en HBO Young Professionals.

Larissa (26): Als 15-jarig meisje was ik best wel verlegen. Ik ben toen aan de slag gegaan bij een Western pannenkoekenrestaurant van de ouders van een vriendinnetje. Ik begon in de afwas en later ging ik in de bediening werken. En ja, dan moest ik met een cowboyhoed op werken, haha! Ik moet zeggen dat het werk mij wel minder onzeker en verlegen heeft gemaakt. Niet de hoed, maar het contact met mensen heeft dat gedaan.

Timo (23): Ik was een jongen van 14 en wilde geld verdienen, want mijn zakgeld was niet genoeg om lekkers te kopen in de pauze op school. Alle stoere jongens haalden in de pauze stokbrood, kruidenboter en een blikje eigen merk energy drink, daar moest ik bij horen. Samen met mijn moeder ben ik gaan kijken wat me leuk leek, daarna hebben we samen een CV geschreven en deze gestuurd naar verschillende bedrijven in de buurt, vooral in de horeca. Uiteindelijk mocht ik beginnen bij een all-you-can-eat buffetrestaurant in de bediening. Dit was puur om vieze borden en glazen op te halen, zodat de gasten een lege tafel hadden om nieuwe borden met eten neer te leggen. Gelukkig mochten we ook met gasten kletsen om hun beleving beter te maken. Dit was dan ook de reden dat ik hier bleef werken, want contact met mensen vond ik toen al enorm leuk. Ik heb hier dan ook ruim 3 jaar gewerkt en dus vooral veel geleerd over contact leggen met verschillende soorten mensen.

Martijn (22): Ik ben toen ik 15 werd direct gaan werken bij een supermarkt. Hier begon ik als vakkenvuller, ervaring op doen in ‘de grote mensen wereld’. Een paar jaar later werd de supermarkt overgenomen door een andere keten. Nadat ik een aantal jaar in dienst was bij de locatie, kreeg ik de kans om door te groeien naar Vulploegleider. Deze kans heb ik direct gepakt en uiteindelijk heb ik deze functie 3 jaar gehouden, tot het einde van mijn studie. Ik heb het daar erg naar mijn zin gehad, het leidinggeven op de werkvloer vond ik een hele toffe uitdaging waarin iedere dag anders was. De ene dag help je iemand ontwikkelen, de andere dag help je een klant met een probleem en een week later bedenk je een oplossing voor een presentatie van een bepaald product. Ik heb deze baan met plezier gehad tot het einde van mijn studie, waarna ik direct ben gestart bij AXS Logistiek en HBO Young Professionals!

Ado (27): Ik was 14 en mijn vrienden vertelden me dat ze wel 5 euro per uur kregen om in de kassen te werken. Dus ik dacht; wow, dat moet ik ook gaan doen. Gelukkig kon ik via-via aan de slag en ben ik lekker planten gaan inpakken. In de zomer je wekker zetten om 6:00 was geen pretje, maar ik was wel altijd om 15:00 klaar, kon ik daarna leuke dingen doen. Het was oprecht wel gezellig om te doen, beetje slap ouwehoeren en lopendebandwerk doen. Wat ik ervan heb geleerd heb? Werken voor je centen! Wil je leuke dingen doen? Dan moet je er gewoon voor gaan werken, heel simpel. Ik heb het niet op mijn CV staan, maar het was belangrijk dat ik leerde dat niet alles vanzelf aan komt waaien. De inpak-skills zijn een beetje verwaterd, maar het was wel het begin van het leren werken. Communiceren met collega’s, lange tijden achter elkaar werken, verantwoordelijkheidsgevoel, het zijn allemaal vaardigheden die je bewust of onbewust leert. Daarna heb ik in de supermarkt gewerkt en in de plaatselijke kroeg, waar ik weer een stuk communicatiever werd. Dus ben jij op zoek naar een bijbaan? Treuzel niet te lang, je kunt beter iets dan niets doen 😉

Zo zie je maar dat het niet per se uit hoeft te maken wat voor bijbaantje je hebt, maar dat je er sowieso voordeel uithaalt om een bijbaan te hebben, op verschillende vlakken. Achter de kassa kom je er bijvoorbeeld ook achter of je het contact met mensen juist wel of niet leuk vindt. Daarnaast leer je er op jonge leeftijd gewoon van dat je moet werken voor je geld, je groeit er op persoonlijk vlak van en waar jouw kwaliteiten liggen. Wat was jouw eerste baantje? En in hoeverre staat dat in verbinding met wat je nu doet of wat je wilt gaan doen? Laat het ons weten door een reactie achter te laten.