Werk en reizen combineren, klinkt dat als een droom? Dionne van HYP Den Haag streeft ernaar om minstens drie weken per jaar een lange reis naar een prachtige bestemming te maken, wat goed haalbaar is met ons aantal vakantiedagen. Zelfs als je voor langere tijd vertrekt, kan dit ook enige stress met zich meebrengen. We vroegen Dionne of zij hier last van heeft en hoe ze ervoor zorgt dat ze zo min mogelijk stress ervaart tijdens haar vakanties.

Jij gaat regelmatig op vakantie, wat is jouw favoriete vakantie?
Ik heb altijd van huis uit meegekregen om nooit op één plek te blijven. Ik geniet het meest van een vakantie waar je meerdere plekken kunt zien, zoals vorig jaar op Bali, waar ik ook andere delen van Indonesië heb bezocht. Dit jaar ga ik naar de Filipijnen en van daaruit ook andere delen verkennen. Een kort weekje weg is ook lekker, maar mijn voorkeur gaat uit naar een lange vakantie. Dat probeer ik dan ook minstens één keer per jaar te doen. Ik wil gewoon graag nieuwe dingen zien. De bestemmingen waar ik naartoe reis, zijn vaak wat verder weg, dus het is fijner om daar wat langer te zijn, gezien de reistijd. Je bent vaak meer dan een dag kwijt aan reizen.

Als je op vakantie bent, houd je je dan ook bezig met werk?
Ja, maar eigenlijk zou ik dat niet moeten doen. Afgelopen februari had ik sowieso met Martijn afgesproken dat ik mijn werktelefoon mee zou nemen, omdat hij toen alleen op kantoor was. Dus ’s ochtends checkte ik even of ik berichtjes had en beantwoordde ik die als dat nodig was, anders stuurde ik ze door naar Martijn. Het was geen ramp en kostte weinig moeite, maar ik merk aan mezelf dat ik toch even kijk wat er binnenkomt. Ik kan dat gewoon niet loslaten, ik ben gewoon nieuwsgierig naar wat er gebeurt. Ik pak geen werk op tijdens mijn vakantie, maar ik wil wel op de hoogte blijven van wat er speelt.

Neem je vaker je werktelefoon mee?
Nee, zeker niet. Dat was gewoon een uitzondering omdat het handig was. Ik vertrouw er volledig op dat mijn collega’s alles goed regelen en oppakken als ik weg ben.

Hoe ziet de week voor je vakantie eruit op het werk?
Toch wel gestrest. Ik wil altijd alles netjes achterlaten en zoveel mogelijk afronden. Omdat ik graag zo goed mogelijk achter wil laten voor mijn collega’s, probeer ik alles zo goed en duidelijk mogelijk uit te schrijven in een overdracht. Als je een week op vakantie gaat is niet zo erg, maar als ik drie weken op vakantie ga is het wel even stressen. Verder mag iedereen me altijd gewoon een berichtje sturen als ik op vakantie ben, daar doe ik helemaal niet moeilijk over.

Heb je op vakantie wel eens last van stress over werk?
Nee, dat valt wel mee. Ik kan het goed van me afzetten. Vroeger had ik meer moeite met teleurstellingen, maar nu denk ik gewoon “jammer”, maar we gaan weer door. Ik maak me er zeker niet druk om tijdens mijn vakantie. Daar maak ik me als ik terug ben wel weer druk om.

Hoe zorg je ervoor dat je het zo goed mogelijk achterlaat op het werk?
Maak een overdracht. Zet je out-of-office aan. Stuur je e-mails door en bespreek dit met de persoon naar wie je ze doorstuurt. Bespreek je overdracht met iedereen van wie je verwacht dat ze iets oppakken, zodat ze weten wat ze moeten doen en ze eventuele vragen aan jou kunnen stellen. Zorg ervoor dat lopende zaken zoveel mogelijk zijn afgerond en gedelegeerd voordat je vertrekt.

Kun jij je werk helemaal loslaten als je op vakantie bent? Of ben je er net zoals Dionne altijd wel een beetje mee bezig? Laat het ons weten.