Iedereen gaat op een andere manier naar zijn werk; de een pakt de auto, de ander de fiets, de ander de trein. De keuze is reuze. Zo zijn er bij bedrijven ook verschillende opties die ze werknemers kunnen bieden. Maar welke opties zijn er allemaal? Richelle vertelt je hier meer over! ️

Een bedrijf kan kiezen voor een reiskostenvergoeding; dan krijg je per kilometer een vergoeding. Met ingang van dit jaar is dit maximaal €0,23 per kilometer; als dit hoger is, betaal jij daar belasting over. Werkgevers kunnen ook overwegen om een OV-vergoeding aan te bieden, waarbij ze de kosten van het openbaar vervoer vergoeden.

Daarnaast is een mobiliteitsregeling een optie. Dit is de meest flexibele keuze. Jouw werkgever kan dan zeggen dat je een X bedrag krijgt en dat je dit mag besteden op de manier die jij wilt. Je kunt hier bijvoorbeeld een fiets van kopen, of het bedrag alsnog gebruiken voor het OV of benzine.

En dan heb je de auto van de zaak. Deze kun je privé of niet privé rijden. Als je hem privé rijdt, betaal je bijtelling…

Maar wat is bijtelling nou precies?

Bijtelling is een term die wordt gebruikt in de Nederlandse belastingwetgeving en heeft betrekking op het privégebruik van een auto van de zaak. Wanneer een werknemer een auto van de zaak krijgt en deze ook voor privédoeleinden mag gebruiken, wordt dit gezien als een vorm van inkomen. De bijtelling is het bedrag dat bij het belastbare inkomen van de werknemer wordt opgeteld om belasting over te betalen.

De hoogte van de bijtelling hangt af van de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage. Dit percentage is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. Hoe milieuvriendelijker de auto, hoe lager het bijtellingspercentage. Er zijn speciale regels en lagere percentages voor elektrische en zeer zuinige auto’s.

Voor bedrijven is het belangrijk om rekening te houden met de bijtellingsregels, omdat het invloed heeft op de kosten en belastingverplichtingen van zowel het bedrijf als de werknemer. Het bedrijf kan de kosten voor de auto van de zaak aftrekken van de winst, maar moet ook de bijtelling als loon in natura verwerken in de loonadministratie.

Heb jij een auto van de zaak?