Je bent over het algemeen vrij jong als je je eerste carrièrekeuzes maakt. Het begint eigenlijk al met de uitslag van de CITO-toets, zo’n korte momentopname bepaalt veel. Daarna moet je op zijn vroegst op je 16e al belangrijke keuzes maken. Als je bijvoorbeeld altijd al hebt geweten “ik wil kapster worden”, dan is dat heel fijn en dan weet je wat je moet kiezen. Is dat niet het geval, dan ben je behoorlijk jong om dat soort beslissingen te nemen. Bij HYP hadden we vroeger ook te maken met deze keuzestress, we hebben een aantal collega’s gevraagd hoe dit bij hen is gegaan.

Ado: Ik ben begonnen aan een opleiding Design, maar al na een half jaar realiseerde ik me dat het niets voor mij was. Toen ik besloot te stoppen, stond ik voor de uitdaging: wat nu? Min of meer kwam ik toevallig terecht bij de opleiding Creative Marketing, na wat rondzoeken op internet. Uiteraard was ik veel te laat en had ik slechts een paar dagen om me in te schrijven. In blinde paniek koos ik voor deze studie. Tot mijn geluk bleek het een perfecte match te zijn, de opleiding sloot perfect aan bij mijn interesses. Ik heb echt helemaal niets met school, dus de kans dat je mij nog in de schoolbanken aantreft is heel klein. Het volgen van korte trainingen bevalt me wel. Vorig jaar heb ik leiderschapstrainingen gevolgd bij @Trudy, waar ik echt heel veel heb geleerd over het leidinggeven aan een team.

Timo: Ik had altijd al aanleg voor bètavakken op school. Ik was goed in wiskunde, natuurkunde en scheikunde. Mijn idee was dan ook om eerst een opleiding te volgen in die richtingen en later een economische studie te volgen zodat ik op kantoor kan werken in die sectoren. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb namelijk eerst de opleiding Process and Food Technology in het Engels gevolgd. Helaas kwam ik er snel achter dat ik moeite had met de Engelse taal, vooral met de vakinhoudelijke termen. Tegen de tijd dat ik die onder de knie had, was het eigenlijk al een hopeloze zaak. Toen heb ik besloten om te stoppen en opnieuw te kijken welke opleiding ik wilde volgen. Tijdens een meeloopdag bij de opleiding toegepaste wiskunde kreeg ik het vak economie. Ik haalde zoveel energie uit het werken met bedrijfskundige processen en formules dat ik ging kijken naar economische opleidingen. Zo kwam ik bij Bedrijfskunde terecht. Met de kennis van nu had ik wel een meer commerciële opleiding willen volgen, zoals Sportmarketing Management of Commerciële Economie. Dat wijkt niet veel af van Bedrijfskunde, maar is vooral wat minder algemeen. Ik zie het daarentegen absoluut niet zitten om weer de schoolbanken in te gaan.

Crisantha: Voor mijn opleiding Ondernemerschap en Retailmanagement heb ik de opleiding luchtvaartdienstverlening (stewardess) gedaan. Ik vond het vroeger altijd heel lastig om een keuze te maken. Ik heb nooit echt een droombaan gehad en vind het nog steeds lastig om nu al te beslissen wat ik voor de rest van mijn leven wil doen. Dat is ook de reden dat ik de studie Ondernemerschap en Retail Management ben gaan volgen, ik had na mijn eerste studie nog echt geen idee wat ik wilde doen en die opleiding was lekker breed. Ik heb nog steeds een zeer brede interesse en ik vind op het moment wat ik bij HYP doe heel erg leuk, maar ik sluit het ook niet uit dat ik later iets met mijn interesse in beauty of criminologie ga doen. In beide gevallen zal ik óf terug moeten naar school óf nog een cursus moeten volgen. Of ik daar zin in heb dat weet ik nog niet, eerst deze studie maar even afmaken!

Ben jij ook op zoek naar de juiste carrière keuze? Bij HYP zitten een hoop ervaringsdeskundigen die je graag helpen met je keuzes. Neem contact met ons op voor advies en begeleiding bij het maken van jouw volgende stap.