Wist je dat een mens zo’n 30.000 keuzes per dag maakt? Dat gaat natuurlijk ook over hele kleine dingen, zoals wat je aantrekt en wat je gaat eten, maar dat is toch best een groot aantal. Iemand kan heel resoluut keuzes maken, terwijl de ander alleen maar aan het wikken en wegen is. Claire vindt het maken van keuzes lastiger. Dat heeft met studiekeuzes en werk nog wel eens voor problemen gezorgd. We hebben haar hier alles over gevraagd.

Ben jij van nature een twijfelaar?
Ja, absoluut. Ik twijfel bijna overal over en vind het heel moeilijk om keuzes te maken, vooral over kleine dingen in het dagelijks leven. Grote dingen heb ik ook wel moeite mee, maar sommige keuzes moet je gewoon maken. Ik heb geleerd dat je sommige dingen ook maar gewoon moet doen en kijken waar het je brengt.

Hoe maak jij de ‘grotere’ keuzes?
Met mijn studie vond ik dat wel heel moeilijk. Ik heb mijn middelbare school niet afgemaakt, ik begon op VWO, toen HAVO en van daaruit ben ik naar het MBO gegaan. Die school werkte gewoon niet voor mij, dus ik wilde het gaan proberen in een andere leeromgeving. Ik heb gekeken naar welke studie mij leuk leek. Mijn oog viel direct op de Hotelschool want daar mocht stagelopen in het buitenland. Die keuze heb ik samen met mijn ouders gemaakt. Die studie heb ik (in één keer) afgemaakt en toen besloot ik dat ik een HBO-studie wilde doen. Maar welke? Door de hoeveelheid mogelijkheden vond ik dat weer zo lastig. Toen heb ik gekozen voor een AD-opleiding Management, lekker breed. Die duurde twee jaar, dus dan zou ik nog twee jaar hebben om een keuze te maken. Ik heb de opleiding afgemaakt, maar ik ben na mijn stage bij HYP daar gebleven dus ik heb nooit meer een anders studiekeuze hoeven te maken. Zo zie je dat je er hoe dan ook wel komt en dat het niet uitmaakt welke route je bewandelt.

Zou je dezelfde keuzes hebben gemaakt met de kennis van nu?
Nee, dat denk ik niet. Als ik helemaal terug zou mogen gaan naar mijn middelbare school, dan had ik beter mijn best gedaan en gewoon mijn VWO af kunnen ronden. Dat was sneller geweest dan hoe ik op het HBO terecht ben gekomen. Ik denk wel dat dit me gebracht heeft tot wie ik nu ben en het heeft me heel veel mooie lessen meegegeven. Ik ben denk ik ook niet echt een student-type, dus ik denk dat ik dat uiteindelijk ook niet volgehouden had. Ik denk dat deze weg prima voor mij is geweest, ik had er waarschijnlijk meer uit kunnen halen, maar het is zoals het is.

Heb je een wijze les voor mensen die keuzes maken ook lastig vinden?
Een tip die ik zou meegeven is, je weet het niet totdat je het probeert. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Dat je het niet leuk vindt of dat het niet bij je past, dan probeer je wat anders. Soms moeten dingen ook gewoon een beetje zo lopen in het leven, ik denk dat alles gebeurt met een reden.

Heb jij moeite met het maken van keuzes over jouw loopbaan? Wij helpen jou hier graag bij. Laat dan jouw gegevens achter via onze website: https://hboyoungprofessionals.nl/contact/. Dan nemen wij contact met jou op.