Als leidinggevende is het doel om niet alleen het succes van een team, maar ook hun persoonlijke en professionele groei te bevorderen. Het creëren van een goed ontwikkelplan speelt hierin een centrale rol. Benieuwd hoe Alexander dit aanpakt? Lees dan snel verder! 🚀

Wat vind jij belangrijk als je een ontwikkelplan voor je teamleden maakt?
Als ik een ontwikkelplan voor je teamleden maakt, kijk ik eerst naar waar ze uiteindelijk naartoe willen. Daarnaast kijk ik waar ze goed in zijn; de een is misschien sterk in communicatie, terwijl de ander goed is in het leggen van verbindingen. Vanaf dat punt ga ik eigenlijk terugdenken welke stappen ze moeten zetten om hun doelen te bereiken.

Hoe betrek je je collega’s bij het maken van hun ontwikkelplan?
Tijdens evaluatiegesprekken bespreek ik met mijn team wat ze het liefste willen bereiken in hun ontwikkeling. Daarna neem ik de verantwoordelijkheid om te onderzoeken hoe we hen het beste kunnen ondersteunen om die doelen te behalen. Op basis van die gesprekken stellen we samen concrete targets op waar ze de komende tijd naartoe kunnen werken.

Welke middelen of trainingen bied je aan om de ontwikkeling om je team te helpen groeien?
Bij de start krijgen nieuwe medewerkers standaard trainingen om een goede basis te leggen. Naarmate ze verder groeien, kijken we samen welke aanvullende trainingen nodig zijn om hun ontwikkeling te ondersteunen. We hebben vaste coaches die om de twee maanden langskomen en vooraf bespreek ik met de collega’s waar ze nog tegenaan lopen, zodat de coaches gericht kunnen sparren met de medewerkers over verbeterpunten. Daarnaast is er altijd een budget beschikbaar voor extra trainingen of cursussen om specifieke vaardigheden verder te ontwikkelen.

Hoe evalueer je de voortgang van de ontwikkelplannen en hoe geef je feedback aan het team?
We stellen vooraf een duidelijke maatstaf op, gebaseerd op de prestaties van eerdere medewerkers die hetzelfde traject hebben doorlopen. Dit geeft ons een richtlijn van hoe snel bepaalde stappen gehaald kunnen worden. Als het lukt om binnen die tijdslijn te blijven, is dat positief. Als dat niet het geval is, onderzoeken we waar het aan ligt. Misschien past iemand niet helemaal op de huidige plek of is er extra begeleiding nodig, daar zorgen we dan voor.

Heb je een leuk voorbeeld van een ontwikkelplan dat goed heeft gewerkt? Wat was het resultaat?
Een goed voorbeeld van een effectief ontwikkelplan is het traject van een collega, dat was onze eerste echte medewerker. In het begin werkte het buddy-systeem niet goed voor hem, we stonden op het punt om te beslissen of hij zou blijven of niet. We besloten uiteindelijk dat ik hem persoonlijk zou begeleiden. Eerst presteerde hij ondermaats, maar door hem meer bij de hand te nemen en gerichter te begeleiden, zag je zijn prestaties flink verbeteren. Hij moest iets harder werken, maar het resultaat was duidelijk positief.

Wil jij ook een baan waarbij je wordt ondersteund in je ontwikkeling? Solliciteer bij HYP via onze website!