Als je net bent gestart met een nieuwe baan, is de kans groot dat je te maken krijgt met een proefperiode. Dit is een spannende tijd waarin jij en je nieuwe werkgever elkaar beter leren kennen. Het is dé kans om te ontdekken of jullie een goede match zijn, maar het kan ook best een uitdaging zijn. Zo is het heel belangrijk om vragen te stellen, proactief te zijn en er helemaal voor te gaan. Wij delen zeven tips om succesvol door jouw proefperiode te komen!

1. Vraag, vraag, vraag!
Je hoeft écht niet alles meteen te weten (ook al voelt het misschien zo). Stel vragen, zelfs als ze dom lijken. Het toont aan dat je betrokken bent en bereid om te leren. Bovendien bespaart het je uren aan prutsen met iets wat iemand in twee minuten kan uitleggen. Dus, wees zeker niet bang om nieuwsgierig te zijn!

2. Wees proactief, maar begin klein
Initiatief tonen wordt altijd gewaardeerd, maar onthoud dat je niet meteen alles hoeft te veranderen. Bied hulp aan als je iets ziet dat beter kan, maar overdrijf niet door gelijk een hele nieuwe werkwijze door te voeren. Consistentie en betrouwbaarheid zijn op de lange termijn belangrijker dan het meteen willen uitblinken.

3. Leer de bedrijfscultuur kennen
Elke werkplek heeft z’n eigen vibe. Is de sfeer formeel of juist losjes? Worden er veel grapjes gemaakt of is het allemaal bloedserieus? Observeer je collega’s en stem je gedrag daarop af. Niets zo ongemakkelijk als een flauwe grap maken in een kantoor waar iedereen stijfjes achter zijn computer zit. Of juist andersom: als jij te formeel bent terwijl je collega’s in hoodies rondlopen.

4. Communiceer als een professional
Het lijkt misschien simpel, maar duidelijke communicatie is erg belangrijk. Geef daarom updates over het werk dat je hebt gedaan, laat vroegtijdig weten als je ergens mee vastloopt en houd anderen op de hoogte van jouw voortgang. Dit geeft jouw leidinggevende het vertrouwen dat je alles onder controle hebt.

5. Ga voor 110% (maar vergeet je grenzen niet)
Het is verleidelijk om tijdens je proefperiode net dat extra stapje te zetten. Dat is natuurlijk goed, zolang je niet over je eigen grenzen heen gaat. Balans is daarom van groot belang. Werken tot ’s avonds laat om indruk te maken is even oké, maar als dit ervoor zorgt dat je opbrandt in de eerste maand heeft niemand daar wat aan. Focus dus liever op slim en efficiënt werken.

6. Wees sociaal (ook al ben je introvert)
Je hoeft geen gangmaker te zijn, maar een beetje sociaal zijn helpt enorm. Ga lunchen met collega’s, zeg “goedemorgen” als je binnenkomt en wees oprecht geïnteresseerd in de mensen om je heen. Door verbinding te maken met collega’s voel je je sneller thuis en krijg je vaak ook handige tips of inzichten die je niet in een handboek zult vinden.

7. Feedback is je grootste vriend
Zie feedback als een cadeautje (niet altijd, maar vaak wel). Vraag er actief om, want het laat zien dat je serieus bezig bent met je eigen ontwikkeling. Bovendien kan je beter in je proefperiode ontdekken waar je alvast aan kunt werken. In plaats van na zes maanden een grote evaluatie te krijgen met een lijst aan verbeterpunten.

Zie je proefperiode als een kans om te groeien en jezelf te laten zien. Met deze 7 tips ben je goed op weg om niet alleen je proefperiode te overleven, maar ook om persoonlijke groei te realiseren. Succes met deze tips in jouw proefperiode!