Gisteren bespraken we in ons HYPPE dilemma of wij liever een baan hebben waar je veel verdient, maar het niet naar je zin hebt, of dat we voor een baan kiezen waar je gemiddeld verdient, maar waar je collega’s ook je vrienden zijn In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rijtje, zodat jij kunt bepalen wat voor jou belangrijker is. Lees snel verder!

Meer verdienen, maar geen werkplezier
Voor sommigen is een hoog salaris erg belangrijk. Een goed gevulde bankrekening heeft veel voordelen: financiële zekerheid, de mogelijkheid om duurdere dingen te kopen en comfortabeler te leven. Denk aan Guus, een accountmanager die een hele goede functie heeft bij een groot bedrijf. Hij verdient veel geld en dus hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Hij kan op mooie vakanties en later een mooi huis kopen.

Toch is Guus niet gelukkig. Hij werkt in een competitieve omgeving waar collega’s nauwelijks contact met elkaar hebben. De werkdruk is hoog en hij voelt zich vaak opgebrand. Zijn werkdagen zijn lang en stressvol en hij mist de gezelligheid en steun van een team waarin hij zich echt thuis voelt. Elke dag kijkt hij op de klok, hij kan niet wachten tot de dag weer voorbij is.

Hoewel het salaris goed is, vraagt Guus zich steeds vaker af of het dat allemaal waard is. Een baan waar je met tegenzin naartoe gaat, kan op de lange termijn niet goed zijn voor je mentale gezondheid. Onderzoek wijst uit dat werkplezier en sociale verbinding op de werkvloer belangrijk zijn voor onze algemene tevredenheid.

Gemiddeld salaris, maar werken met vrienden
Dan is er de andere optie: een baan waar je misschien niet zoveel verdient, maar waar je met plezier naartoe gaat omdat je collega’s als vrienden voelen. Neem Lisa als voorbeeld. Ze werkt in een gezellig team bij een middelgroot marketingbedrijf. Haar salaris is prima, maar niet spectaculair. Toch gaat Lisa elke dag met een glimlach naar haar werk. De sfeer op kantoor is goed en er is altijd ruimte voor een praatje, een grapje en ze gaat regelmatig lunchen met collega’s.

Lisa geniet ervan om samen te werken met haar collega’s. Doordat ze met fijne collega’s werkt blijft ze gemotiveerd is om presteren, ondanks dat ze niet het hoogste salaris krijgt. Voor haar is het sociale aspect van werk veel waard, ze merkt dat ze hierdoor nooit met tegenzin naar werk gaat en productiever is.

Uit onderzoek blijkt dat vriendschappen op de werkvloer niet alleen zorgen voor een hogere werktevredenheid, maar ook leiden tot een betere samenwerking en hogere prestaties binnen het team. Werken met mensen die je waardeert en vertrouwt, maakt de werkdag niet alleen leuker, maar ook minder stressvol.

Welke keuze maak jij?
Is er een duidelijk beter antwoord? Nee, dat hangt volledig af van wat jij belangrijk vindt in een baan. Voor de een is het financiële plaatje het belangrijkste, terwijl de ander meer waarde hecht aan een fijne werkomgeving en hechte band met collega’s.

Het is goed om na te denken over wat jou motiveert. Ben je bereid om in te leveren op werkplezier in ruil voor een hoger salaris? Of hecht je meer waarde aan een prettige sfeer en fijne collega’s, ook al betekent dit dat je minder verdient? Het liefst zou je een baan willen vinden die beide biedt, maar als je écht moest kiezen: wat zou het dan worden?

Wij zijn benieuwd naar jouw keuze! Laat ons weten hoe jij hier tegenaan kijkt in de reacties.