Gisteren bespraken onze collega’s of ze liever thuis kan werken of op kantoor werkt? Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuwe baan: ga je dan voor een functie waarbij je altijd op afstand werkt zonder directe collega’s, of verkies je een baan waarbij je altijd op kantoor werkt met collega’s om je heen? In deze blog zetten we de voor- en nadelen op een rijtje, zodat jij de keuze kunt maken die het beste bij jou past. Lees snel verder!

Altijd op afstand zonder collega’s
Werken op afstand is voor veel mensen een droom, het biedt namelijk veel flexibiliteit. Je kunt werken waar en wanneer je maar wilt, zonder afgeleid te worden op kantoor. Dit geeft je de mogelijkheid om je werkdag in te richten op een manier die bij jou past. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de thuiswerkers aangeeft zich productiever te voelen wanneer ze vanuit huis werken.

Neem bijvoorbeeld Sarah, een softwareontwikkelaar. Ze waardeert het dat ze haar eigen tempo kan bepalen en haar werkdag kan indelen zoals het haar het beste uitkomt. De tijd die ze anders aan woon-werkverkeer zou besteden, gebruikt ze nu voor haar hobby’s en familie. Bovendien hoeft ze zich geen zorgen te maken over dresscodes of kantoorrumoer, wat haar werkstress aanzienlijk vermindert.

Deze vrijheid heeft ook keerzijden. Voor Sarah kan het soms eenzaam zijn zonder fysieke interactie met collega’s. Het gebrek aan dagelijkse face-to-face communicatie kan ervoor zorgen dat ze zich minder verbonden voelt met haar team. Daarnaast kan het lastig zijn om duidelijke grenzen te stellen tussen werk en privé, waardoor de balans soms zoek raakt.

Altijd op kantoor met collega’s
Aan de andere kant is werken op kantoor met collega’s om je heen iets waar veel mensen energie van krijgen. De dynamiek van een kantooromgeving biedt vaak directe feedback, samenwerking en de mogelijkheid om ideeën uit te wisselen. Volgens onderzoek geeft 65% van de werknemers aan dat ze zich meer betrokken voelen bij hun werk wanneer ze fysiek aanwezig zijn op kantoor.

Laten we eens kijken naar Mark, een projectmanager. Hij werkt in de bruisende kantooromgeving waar hij snel kan schakelen met zijn teamleden en op de hoogte blijft van alles wat er speelt. De gesprekken bij de koffieautomaat leiden vaak tot nieuwe inzichten. Bovendien zorgt het sociale aspect ervoor dat Mark zich minder geïsoleerd voelt en meer verbonden met de bedrijfscultuur.

Toch kan het dagelijks op kantoor zijn ook nadelen hebben. Mark merkt soms dat hij wordt afgeleid door de onderbrekingen van collega’s. Dit maakt het lastig om zich volledig te concentreren op zijn taken. Daarnaast mist hij de flexibiliteit die thuiswerken biedt, zoals de mogelijkheid om af en toe wat eerder te stoppen of tussendoor persoonlijke zaken te regelen.

Welke keuze maak jij?
Is de ene optie beter dan de andere? Nee, dat hangt helemaal af van jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Het is belangrijk om na te denken over wat jij belangrijk vindt in je werk: de flexibiliteit en vrijheid van werken op afstand, of de verbondenheid en structuur van werken op kantoor. Idealiter zou je een werkomgeving willen vinden die een mix van beide biedt, maar als je echt moest kiezen, ga je dan voor altijd op afstand zonder collega’s of voor altijd op kantoor met collega’s? Wij zijn benieuwd naar jouw mening! Deel het met ons in de reacties!