Gisteren kwam onze eerste dilemma dinsdag online. Daarin beantwoordde onze collega’s de vraag of zij liever voor met jongere of oudere collega’s willen werken. Stel dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan, kies je dan voor een team met jonge of oudere mensen. Wat de voor- en nadelen zijn, vertellen wij jou in deze blog! Lees hem nu op de website!

Kies jij voor jongere of oudere collega’s?
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan zijn er een aantal factoren belangrijk voor je keuze. Zoals je functie, salaris, reisafstand, de branche, maar ook je collega’s. De een kiest voor een organisatie met een jonger team, de ander een mix en sommige willen liever iemand met oudere collega’s werken. Hoe maak je nou zo’n keuze én welke keuze is goed?

Een jonger team
Stel je voor dat je werkt in een team vol jonge mensen. Ze brengen veel energie en nieuwe ideeën mee. Uit onderzoek blijkt dat 75% van de millennials vindt dat hun ideeën vaak bijdragen aan innovaties op het werk. Dit betekent dat ze altijd op zoek zijn naar nieuwe en creatieve oplossing. Maar, ze zijn ook bekend met de nieuwste technologie, hebben veel energie, zijn enthousiast, bereid om te leren en te groeien, flexibel en ze zijn toekomst gericht.

Neem bijvoorbeeld Anna, een pas afgestudeerde professional. Ze bruist van energie en nieuwe ideeën. Anna’s innovatieve benadering valt meteen op tijdens vergaderingen. Ze is opgegroeid met de nieuwste technologieën en weet precies hoe ze deze effectief kan inzetten om problemen op te lossen. Anna werkt met een snelheid en enthousiasme die aanstekelijk is voor haar collega’s.

Toch brengt Anna’s gebrek aan ervaring soms problemen met zich mee. Ze heeft nog niet alle ins en outs van de bedrijfsprocessen onder de knie en maakt af en toe fouten die ervaren collega’s zouden vermijden.

Een ouder team
Werken met oudere collega’s heeft ook veel voordelen. Ze hebben veel ervaring en wijsheid. Uit cijfers blijkt dat 80% van de werkgevers de probleemoplossende vaardigheden van oudere werknemers waardeert. Hun kennis kan je helpen om beter en sneller beslissingen te nemen. Maar, ze blijken ook goede mentoren te zijn, zijn stabiel en betrouwbaar, hebben vaak een groot netwerk en weten vaak ook veel over de interne processen.

Je nieuwe collega Jan, een doorgewinterde professional met tientallen jaren ervaring, heeft bijna elke situatie meegemaakt die je maar kunt bedenken en weet precies hoe hij op problemen moet reageren. Zijn inzicht en kennis zijn van onschatbare waarde voor het team.

Echter, Jan kan soms moeite hebben met het omarmen van nieuwe technologieën en methoden. Hij is gewend aan een bepaalde manier van werken en staat niet altijd open voor verandering.

Welke keuze maak je?
Is de een beter of slechter? Nee. Het is wel belangrijk om te kijken waar jouw behoefte ligt. Wat heb jij nodig en waar krijg jij energie van? Het mooiste zou zijn om binnen een divers team terecht te komen, maar als je echt moest kiezen, wat kies je dan? Kies je er dan voor om samen te werken met jongere of oudere collega’s? Wij zijn benieuwd naar jouw reactie!

Wil je advies voor je nieuwe baan en voor moeilijke dilemma’s in je keuze? Neem direct contact op!