HYP is werken met je vrienden. Een aantal weken geleden hebben we Alexander geïnterviewd over we sfeer binnen HYP. Alexander omschreef de sfeer als ‘een team dat werkt als een echte vriendengroep’. Vandaag is het de dag van de vriendschap, Danilo en Matthijs kennen elkaar al hun hele leven. Hoe is het om met één van je beste vrienden te werken? We vroegen ze naar hun ervaring.

Vertel eens, hoe kennen jullie elkaar?
Danilo: We kennen elkaar van vroeger, van meerdere dingen. We hebben vroeger samen gevoetbald, samen getennist en we zaten op dezelfde middelbare school.
Matthijs: Haha, ja dat klopt! Rond onze 15e of 16e kregen we nog het geluk dat we bij elkaar in de klas kwamen, hè Danilo?!
Danilo: Klopt, ik was zo goed in school hè!
Matthijs: Ja lekker bezig, vriend!
Danilo: Lang verhaal kort: ik bleef helaas zitten en kwam zo bij Matthijs in de klas.
Matthijs: Eigenlijk deden we tijdens onze 15e, 16e en 17e praktisch alles samen.
Danilo: Toen werkten we ook al samen! We werkten bij een partyservice.
Matthijs: Klopt, dit is dus niet de eerste keer dat wij samen werken, leuk feitje!

Jullie werken ondertussen al een tijdje samen bij HYP, hoe is dat?
Danilo: Altijd gezellig! Op het begin reden we ook nog samen heen en terug, ook super gezellig. Wij kunnen werk en vriendschap goed los laten, in het weekend hebben we het er niet over, dat is een mooie balans.
Matthijs: Klopt, we kunnen het goed loslaten. Op het werk weet je wat je aan elkaar hebt, je kent elkaar zo goed. Op zekere hoogte weet je wat iemand kan en niet kan, wanneer je iemand even met rust moet laten, etc.
Danilo: Ja, je hoeft mij bijvoorbeeld geen Engels te laten praten en dat weet Matthijs. Al werken we niet eens zo super veel samen, je weet altijd wat er speelt bij de ander. We doen beide ons eigen ding, maar we zouden zeker sneller iets aan elkaar vragen dan een andere collega.
Matthijs: Ja klopt, misschien komt dat omdat het meer vertrouwd voelt.

Irriteren jullie je niet vaak aan elkaar?
Danilo: Eigenlijk helemaal niet.
Matthijs: Nee, totaal niet.
Danilo: Iedereen heeft wel eens een momentje, maar dat nemen we elkaar niet kwalijk.
Matthijs: Een vriendschapsrelatie kan je altijd opbouwen in fases. Als je pas op je 17e of 18e vrienden wordt, dan is de vriendschap wat ‘onzekerder’. Je gaat dan misschien ook wat meer nadenken over opmerkingen etc. Als je elkaar al vanaf jong kent en op dezelfde sport hebt gezeten, gaat de omgang veel makkelijker en natuurlijker.
Danilo: Zeker waar. Als we echte irritaties aan elkaar hadden gehad, dan hadden die al jaren eerder naar boven gekomen. Waarschijnlijk had je dan ook niet meer zulke goede vrienden geweest. Daarentegen snap ik wel dat sommige vrienden niet samen zouden kunnen werken, vooral als ze te veel hetzelfde zouden doen.
Matthijs: Ja, ik zou ook wel een aantal vrienden kunnen bedenken met wie ik niet samen zou kunnen werken, al kan ik niet per se uitleggen waarom.

Heb je nog tips voor mensen die met hun vrienden werken?
Danilo: Houd werk en privé gescheiden. Je werkt met elkaar op werk en houd je privézaken met elkaar buiten werk. In de kroeg hebben we het niet over werk, dan doen we gewoon lekker ons ding.
Matthijs: Ja zeker mee eens, maar dat gaat natuurlijk. Het is bijna logisch, je voelt elkaar goed aan. Als je dat niet hebt, lijkt het me niet handig om samen te werken.
Danilo: Dan kan het zelfs je vriendschap op het spel zetten…
Matthijs: Als je zolang vrienden bent staat een relatie nooit op het spel, wij maken elkaar de hele dag door belachelijk, dat hoort erbij. Het maakt ons niets uit, maar tegen anderen kan je niet zomaar alles zeggen als je elkaar niet zo goed kent. Het ligt ook een beetje aan waar je werkt. Hier is het makkelijker omdat het een jong en gezellig team is, zo ook bij bijvoorbeeld de horeca. In een andere branche kan het wellicht een stuk moeilijker zijn.Da