Mentale gezondheid, uit onze recente poll blijkt dat het nog steeds een lastig onderwerp blijft om over te praten. Hoe benaderen we dit onderwerp bij HYP? Het HR-team in Breda vertelt je er meer over in ons nieuwste interview!
Zijn jullie veel bezig met mentale gezondheid? Zowel op de werkvloer als privé?
Sam: Als HR probeer je dat zo veel mogelijk, we lopen bijvoorbeeld vaak rondjes op de werkvloer voor een korte babbel om te kijken hoe het met iedereen gaat. Dit is niet heel diepgaand, meer om even een snel gevoel te krijgen. We zijn momenteel druk bezig met initiatieven die mentale gezondheid zouden moeten boosten!
Lisanne: Klopt! We zijn nu bezig met een vitaliteitsmaand voor de maand januari. Hierin focussen we ons op fysieke – en mentale gezondheid. Daarnaast zijn we er tussendoor altijd mee bezig, ook passief. Je luistert bijvoorbeeld onbewust in de pauze of tijdens het wandelen naar gesprekken over hoe het met mensen gaat.
Maaike: We proberen dat soort signalen inderdaad zelf op te vangen. Het valt niet altijd op als iemand niet in zijn of haar vel zit, maar soms kan je het wel herkennen in gesprekken. Houding, humeur, afwezig in gedachten, dat soort dingen proberen we dan op te pikken.
Hoe zorgen jullie ervoor dat je weet hoe het met de collega’s gaat?
Maaike: Bij beoordelingsgesprekken en evaluatiegesprekken zorgen we altijd dat we vragen hoe het met iemand gaat. In zo’n gesprek merk je dat anders vanzelf. We gaan dus wel echt een stukje dieper in op hoe het met de persoon gaat tijdens zo’n gesprek.
Sam: We hopen dat onze collega’s geen drempel voelen om grote zaken zelf met ons te bespreken, we proberen een sfeer te creëren waarin niemand angst voelt dingen met ons te bespreken. Natuurlijk is niet iedereen even open, daarom lopen we dus ook vaak dat rondje waar ik het eerder over had, dat zou de drempel ook al iets moeten verlagen.
Lisanne: Ja, ik denk dat daarin bijvoorbeeld wat informele gesprekken voeren ook al veel helpt. Hoe was je weekend, wat ga je deze week nog doen, wat vond je van deze gebeurtenis, etc. Interesse vragen geven dan toch een soort connectie die dan de drempel zou moeten verlagen. Je vraagt natuurlijk niet meteen of het goed of slecht gaat, dat moet je aanvoelen in het gesprek zelf. We hebben ook een wekelijkste HR-meeting, hiervoor kan iedereen input sturen. Mocht iemand liever een mailtje sturen dan praten, dan kan dat op deze manier ook nog.
Welke stappen ondernemen jullie als jullie merken dat het minder goed gaat met een collega?
Lisanne: We gaan dan in gesprek en samen kijken wat de oorzaak is, dan bespreken we wat wij kunnen betekenen in de situatie en helpen we waar we kunnen helpen. Vanuit de oorzaak proberen we concrete stappen te zetten waar mogelijk. Als iemand vooral een luisterend oor nodig heeft, bieden we die ook.
Sam: Ja, dat klopt. Wat dat betreft zijn we eigenlijk een steunpilaar die zich aanpast aan wat iemand nodig heeft. We proberen mee te denken in oplossingen en kijken daarin naar de korte – en lange termijn. We proberen ook te kijken of de situatie zich privé of op werk afspeelt, voor zover we mogen.
Maaike: Dat maakt het soms wat ingewikkeld, we mogen natuurlijk niet zomaar alles doen. Sommige zwaardere zaken gaan bijvoorbeeld door naar een Arboarts. Voor de zaken die we wel mogen oppakken proberen we zoals de meiden al aangaven ons best te doen per persoon en per situatie te handelen.