Remote werken, je hoort de term steeds vaker. Wat houdt het eigenlijk precies in en wat zijn de voor- en nadelen? Remote werken is simpelweg werken op afstand. Met de opkomst van technologieën zoals videoconferenties en cloudopslag kunnen werknemers vanuit vrijwel elke locatie werken, of dat nu thuis is of misschien wel in een ander land. Voor sommige mensen biedt remote werken de mogelijkheid om de juiste balans te vinden tussen het werk- en het privéleven. Anderen waarderen de flexibiliteit om te werken waar en wanneer ze willen. Hoewel remote werken voordelen biedt, zijn er ook nadelen. Dionne geeft je wat voor- en nadelen van remote werken.

“Het eerste voordeel is dat jij kan werken waar en wanneer je wilt. De balans tussen werken en leven kan je helemaal zelf indelen, hierdoor krijg je enorm veel vrijheid en kun jij je dag zo indelen dat het jou het beste uitkomt. Het werkt natuurlijk niet bij iedere functie zo, er zijn genoeg functies waar je je ook op afstand aan de kantoortijden moet houden. Dan mag je wel zelf bepalen vanuit waar je dat doet, heerlijk toch?

Daarnaast heb je geen lange reistijden meer. We hebben er allemaal een hekel aan, je moet al een stuk reizen naar je werk en dan sta je ook nog eens in de file… Dit probleem is met remote werken voorbij. Ideaal toch? Voor de slimme lezer, de enkeltjes naar het buitenland tellen we even niet mee!

Nog een voordeel? Vooruit dan! Veel mensen denken dat je op kantoor beter geconcentreerd kan werken. Uit onderzoek blijkt dat dit niet waar is en dat je zelfs meer concentratie hebt wanneer je vanuit huis werkt. Je gezellige collega’s kunnen je niet meer afleiden om een praatje te maken of continu vragen te stellen. Je zit in je eigen omgeving en op een plek waar jij je het best kan concentreren.”

“Je collega’s leiden je dan misschien soms af, maar ze bieden wel veel gezelligheid en kunnen je natuurlijk ook helpen met de problemen waar je tegenaan loopt. Je loopt een stukje sociale contacten mis en het blijkt dat mensen die remote werken vaker het gevoel hebben dat ze geen steun krijgen van hun leidinggevende en collega’s. Verder voelen ze zich ook minder verbonden met hun collega’s, erg jammer als je leuke collega’s hebt!

Een ander nadeel van remote werken is dat je moet investeren in een goede werkplek. Op kantoor heb je beschikking tot een goede ergonomische werkplek. Thuis of vanuit een andere plek is dit vaak niet het geval. Als je werkplek niet goed genoeg is, kan dit leiden tot lichamelijke klachten of een lagere kwaliteit in je werk.

Tot slot zorgt remote werken soms juist voor een minder goede balans tussen werk en privé. Het voordeel van remote werken is ook gelijk een nadeel. Je creëert door remote werken meer vrijheid waardoor jij je balans tussen werk en privé zelf kan indelen. Dit is een voordeel, maar kan ook een nadeel worden. Je gaat hierdoor sneller ’s avonds toch nog even naar je mailtjes kijken, of toch nog snel even iets afronden. Dit zorgt ervoor dat je werk eigenlijk nooit stopt. Je verliest de scheiding tussen werk en privé doordat de drempel te laag wordt.”

Al met al zijn er dus een aantal dingen die je moet overwegen voordat je remote gaat werken. Wat is voor jou het belangrijkst en wegen de voordelen op tegen de nadelen? We zullen ze nog even allemaal op een rijtje zetten.

De voordelen:

  1. Werken waar en wanneer je wilt;
  2. Geen lange reistijden;
  3. Vanuit huis werk je geconcentreerder.

De nadelen:

  1. Gebrek aan sociale contacten;
  2. Je moet investeren in een ergonomische werkplek;
  3. Minder goede balans tussen werk en privé.

Ben jij nog op zoek naar een uitdagende baan waarbij je jouw carrière naar een hoger niveau kan tillen?

Bekijk dan ons aanbod van vacatures: https://hboyoungprofessionals.nl/alle-vacatures/