Iedereen heeft wel eens zo’n dag dat alles tegenzit. De welbekende “Het is weer maandag…” hoeft helemaal niet zo negatief beladen te zijn als veel mensen hem maken. Vervelende situaties op de werkvloer kun je niet allemaal wegtoveren, maar je kunt wel je mindset veranderen. Een positieve mindset creëren is helemaal niet zo makkelijk, maar het zorgt absoluut voor fijnere dagen op kantoor (en thuis natuurlijk ;)).

Hoe kan ik mijn mindset veranderen?

Veel mensen denken dat de mindset van een persoon niet te veranderen is, maar niks is minder waar. Als jij het glas niet altijd halfvol ziet, wees dan niet bang om hier verandering in te brengen.

Als eerste is het belangrijk om te beseffen dat jij de baas bent over je eigen gedachten.  Kies ervoor om de positieve gedachtes de overhand te geven in plaats van de negatieve. Wees er dus attent op wanneer een negatieve gedachte je hoofd binnen kruipt en maak jezelf hier bewust van. Dit hardop in je hoofd leegmaken, zorgt ervoor dat je vaker ruimte hebt voor positieve gedachtes.

Maak een blij-lijstje waar je allerlei positieve dingen op schrijft. Krijg jij s ’ochtends misschien een complimentje, dan ben je deze aan het einde van de dag misschien alweer vergeten omdat hij verloren is gegaan tussen de minder leuke dingen. Pak elke dag een moment waarop je drie dingen noteert waar je die dag dankbaar voor bent. Hierdoor zul je de kleine dingen veel meer gaan waarderen en beseffen wat ze waard zijn. Dit kan iets zijn wat een collega die dag tegen je heeft gezegd, maar het kan ook zijn dat je echt heerlijk hebt geluncht die dag.

Duidelijk communiceren naar je mede collega’s kan een hele hoop irritatie vermijden. Als jij een persoon bent die altijd alles maar opkropt op de werkvloer, zorg er dan voor dat je transparant bent over wat je wel en niet gaat lukken. Door eerlijk toe te geven dat je agenda vandaag al helemaal vol zit, geef je jezelf ook een beetje ruimte. Je hoeft niet altijd ja te zeggen tegen al je collega’s.

Soms kan het zo zijn dat je het gevoel hebt dat je meegetrokken wordt in de mindset van andere. Wanneer dit negatieve effecten heeft op jou, stap hier dan uit. Van je medemens kan je onbewust een hele hoop leren. Omring jezelf met positieve mensen, dat is echt al het halve werk.