De sollicitatiegesprekken zijn momenteel vaker online dan offline, zeker in deze periode. Veel bedrijven gaan over op een online video-interview via bijvoorbeeld Skype of Zoom. Dit kan voor jou als sollicitant wel eens wat ongemakkelijk aanvoelen, het is toch anders dan wanneer je tegenover iemand zit. Daarnaast is het jouw taak om indruk te maken op jouw toekomstige werkgever. Met deze tips helpen we jou een handje in de goede richting.   

Zorg dat het niet aan de technologie kan liggen 

Ze zeggen altijd, voorbereiding is het halve werk. Dit is met een online sollicitatiegesprek al helemaal het geval. Je kan het je niet veroorloven dat plotseling de batterij van je laptop leeg is, of dat het geluid het niet doet bijvoorbeeld. Het zou zonde zijn als de verbinding middenin een goed sollicitatiegesprek wegvalt of dat je niet te verstaan bent. Check dus van te voren of je internetverbinding goed is op de plek waar je belt en je jouw laptop aan de lader hebt. Daarnaast is het verstandig om een test belletje te plegen om te kijken of het geluid, je camera en het programma waarmee je belt daadwerkelijk werkt.  

Creëer een rustige omgeving 

Zorg dat de achtergrond rustig is. Dat je een niet al te drukke achtergrond hebt en dat de werkomgeving rustig is. Gillende kinderen en stofzuigergeluiden op de achtergrond werken over het algemeen niet heel bevorderlijk. Het blijft uiteindelijk een echt sollicitatiegesprek ook al is het dan online. 

Kleed je net zoals je bij een ‘’normaal’’ sollicitatiegesprek zou doen 

Zorg dat je, net zoals je bij een sollicitatiegesprek die je face to face hebt, netjes gekleed bent. Kies kleding die past bij de functie waarop je solliciteert. Je kunt je beter iets te formeel kleden dan dat je niet serieus overkomt. Mocht je iets van streepjes of stipjes dragen dan is het verstandig dit even op beeld te testen want dit kan nog wel eens afleidend werken. In the end is het het belangrijkste dat jij kleding draagt waarin jij je prettig voelt en wat bij jou past. 

Let erop hoe jij jezelf presenteert 

Een gesprek dat je online hebt is meestal wat statischer dan wanneer je een gesprek face to face hebt. Je kun je presentatie dus het beste vooraf testen. Let op je houding, zorg ervoor dat je recht zit. Daarnaast is het goed om regelmatig oogcontact te maken met degene met wie je het sollicitatiegesprek hebt. Dit geeft een goede indruk en laat zien dat je volledig bij het gesprek bent.  Door dit online te oefenen weet je ook direct of je goed in beeld bent en niet te dicht op het scherm zit. 

Probeer niet afgeleid te raken 

Zorg dat je gefocust blijft op je gesprekspartner. Je ziet jezelf meestal in een klein hoekje en je gesprekspartner groot in beeld. Ook al zie je jezelf klein, laat je niet afleiden door je eigen beeld en focus je op degene waarmee je aan het praten bent door in de camera te blijven kijken. Het is, zeker bij een sollicitatiegesprek, van belang dat je luistert naar wat je gesprekspartner zegt en niet afgeleid bent. Je kunt ook afgeleid raken doordat je bijvoorbeeld je Whatsapp nog aan hebt staan op je laptop, zorg dat je dit soort apps ook uit hebt staan tijdens je gesprek. Zo kunnen jullie in alle rust het gesprek voeren.