Gister bespraken onze collega’s weer een dilemma. Daarin beantwoordden onze collega’s de vraag of zij liever met jongere of oudere collega’s willen werken. Maar stel dat jij op zoek bent naar een nieuwe baan, kies je dan voor een werkgever die veel vrijheid biedt of juist niet? Wat de voor- en nadelen zijn vertellen wij jou in deze blog!

Wil je een werkgever die veel vrijheid biedt of niet veel vrijheid?
Als je op zoek bent naar een nieuwe baan, zijn een aantal factoren belangrijk voor je keuze. Zoals je functie, salaris, reisafstand, de branche maar ook je werkomgeving. De een kiest voor een organisatie met veel vrijheid, de ander voor een meer gestructureerde aanpak. Maar hoe maak je nou zo’n keuze én welke keuze is goed?

Een werkgever die veel vrijheid biedt
Stel je voor dat je werkt voor een werkgever die je veel vrijheid geeft. Dit kan leiden tot een creatieve en innovatieve werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de werknemers zich meer gemotiveerd voelt wanneer ze autonomie hebben over hun werk. Ze voelen zich vaak meer betrokken en verantwoordelijk voor hun taken, wat hun intrinsieke motivatie en werkplezier kan verhogen.

Neem bijvoorbeeld Lisa, een marketingprofessional. Ze geniet van de vrijheid die haar werkgever biedt om haar eigen projecten te beheren en nieuwe strategieën uit te proberen. Lisa voelt zich vrij om haar creatieve ideeën te realiseren zonder voortdurend goedkeuring te hoeven vragen. Dit leidt regelmatig tot succesvolle campagnes en haar enthousiasme werkt aanstekelijk op haar team.

Toch kan de vrijheid die Lisa heeft ook uitdagingen met zich meebrengen. Zonder duidelijke richtlijnen kan het soms moeilijk zijn om prioriteiten te stellen en haar werk efficiënt te organiseren. Dit kan leiden tot stress, vooral bij deadlines.

Een werkgever die minder vrijheid biedt
Werken voor een werkgever die minder vrijheid biedt, heeft ook zijn voordelen. Een gestructureerde werkomgeving biedt duidelijkheid over de verwachtingen en doelen. Uit cijfers blijkt dat 70% van de werknemers in een gestructureerde omgeving zich productiever voelt. Ze weten precies wat er van hen wordt verwacht en kunnen hun taken effectief plannen en uitvoeren.

Je nieuwe collega Tom, een ervaren accountant, werkt graag in een gestructureerde omgeving. Hij waardeert de duidelijke richtlijnen en procedures die zijn werkgever hanteert. Dit zorgt ervoor dat hij zijn werk nauwkeurig en efficiënt kan uitvoeren zonder zich zorgen te maken over dingen die niet duidelijk zijn. Tom zijn inzicht en kennis zijn heel waardevol voor het team.

Tom kan alleen moeite hebben met de beperkte flexibiliteit. Hij mist de mogelijkheid om zijn werkmethoden aan te passen aan zijn persoonlijke voorkeuren en om nieuwe ideeën uit te proberen. Dit kan zijn creativiteit en motivatie negatief beïnvloeden.

Welke keus maak je?
Is de een beter of slechter? Nee. Maar het is wel belangrijk om te kijken waar jouw behoefte ligt. Wat jij nodig hebt en waar jij energie van krijgt. Het mooiste zou zijn als je binnen een omgeving terecht zou komen die een balans biedt tussen vrijheid en structuur. Maar als je nou echt moest kiezen, kies je dan voor een werkgever die veel vrijheid biedt of juist niet? Wij zijn benieuwd naar jouw reactie!